Київ
29 вересня 2015
Сьогодні у Києві відкривається виставка "Українська друга світова"
Виставка працюватиме на площі перед Київською міською державною адміністрацією.
news-image

Сьогодні, 29 вересня, о 14.00, на площі перед КМДА (Хрещатик, 36) відбудеться відкриття виставки «Українська Друга світова», передає «Єдність» із посиланням на Інститут національної пам'яті.

Експозиція, до якої увійшли архівні фото та документи, вперше представляє український вимір Другої світової війни. Від 1 вересня 1939 р., коли українці у складі Війська Польського стали до бою з гітлерівськими агресорами, до останніх пострілів на Далекому Сході – у війні з Японією. Символічно, що саме українець — генерал Кузьма Дерев’янко поставив підпис від імені СРСР на фінальному документі війни — Акті про капітуляцію Японії 2 вересня 1945 р. У центрі уваги експозиції – передусім Україна й роль українців у Другій світовій, внесок українського народу в перемогу над нацизмом на всіх фронтах – від Атлантики до Тихого океану.

Якщо стежити за російськими мас-медіа, складається враження, що Друга світова війна ніколи не закінчувалася. Що страшна загроза фашизму досі висить над світом, тільки її епіцентр перемістився з Берліна до Києва. Мова російських ЗМІ переповнена словами, запозиченими із термінології пропаганди Другої світової війни: фашисти — ті, хто біля влади в Києві, каратєлі - українська армія, пособнікі — ті, хто підтримують українську владу. Ці слова апелюють до міфів, які досі лишаються в свідомості багатьох. Саме на ці стереотипи опирається Путін, проводячи агресію проти України. Тому доки в свідомості українців існуватимуть міфи, зокрема, пов’язані з Другою світовою, до тих пір нами будуть маніпулювати і нас розколювати. Щоб спростовувати ці небезпечні міфи, Український інститут національної пам’яті підготував цю виставку, – сказав Голова УІНП Володимир В’ятрович.

Виставка була створена спільними зусиллями Українського інституту національної пам’яті та Центру досліджень визвольного руху. На початку вересня вона відбулася у Львові у рамках Форуму видавців. У Києві виставка працюватиме на площі перед Київською міською державною адміністрацією.

Виставка «Українська Друга світова» триватиме до 6 жовтня.

Читайте також: Киян запрошують на виставку «Ідентифікація.ua»