Світ
20 жовтня 2015
ООН вимагає від Польщі ліквідації «вікон життя» для покинутих немовлят
Організація пояснює, що такі місця порушують право на захист ідентичності дітей.
news-image

ООН вказує на необхідність заборонити функціонування в Польщі так званих вікон життя, тобто місць, де можна анонімно залишити новонароджену дитину, передає «Єдність» із посиланням на Радіо Польща.

Організація пояснює, що такі місця порушують право на захист ідентичності дітей.

Коментуючи цю рекомендацію ООН, польський речник прав дитини Марек Міхаляк відзначив важливість права залишених дітей дізнатися про свою ідентичність, та наголосив, що основним є право на життя.

Як додав Марек Міхаляк, «вікна життя» – це не найкращий вихід, кращою формою є, наприклад, залишити новонароджену дитину в лікарні. Проте, речник прав дитини вважає, що «вікна життя» повинні існувати надалі, позаяк вони є певною альтернативою для людей, які з якоїсь причини хочуть анонімно віддати свю дитину.

Такі місця в багатьох випадках рятують життя – новонароджених залишають там, а не в кущах або десь під мостом – наголошує Марек Міхаляк.

У Польщі існує кількадесят «вікон життя», здебільшого при костьолах. За даними католицької благодійної організації Карітас, від 2006 року у «вікна життя» покладено 86 дітей. 

Читайте також: «Ангели покинули нас, тому почалася війна. Вони повернуться - і настане мир» – на Луганщині створюють Музей ангелів