Політика
26 жовтня 2015
Спостерігачі з'ясували, що в Одесі було більше бюлетенів, ніж виборців
Кількість склала приблизно 102%.
news-image

Міжнародні спостерігачі комітету «За відкриту демократію» повідомляють про надвелику кількість бюлетенів на виборчих дільницях, вона значно перевищувала кількість власне виборців. Про це 26 жовтня на прес-конференції повідомив глава комітету Брайен Меффорд, передає «Єдність» з посиланням на УНІАН.

За словами іноземного спостерігача, на дільницях Одеси зафіксували розбіжності у кількості виборців та бюлетенів на рівні 102%.

«На багатьох дільницях кількість бюлетенів для голосування перевищувала число виборців в 10 разів», - сказав Меффорд.

Він також зазначив, що час, який витрачається на підрахунок голосів, впливає у кінцевому рахунку на чесність волевиявлення громадян.

«Ми закликаємо рахувати чесно, швидко і правильно, не спотворювати волевиявлення громадян», - акцентував Меффорд.

Член Литовського парламенту Мантаса Адоменас зізнався, що міжнародних спостерігачів вразила надзвичайно велика кількість кандидатів на пост мера Одеси - 42 особи, а також кількість партій до міськради - 20 найменувань. За словами європейця, такого він не бачив більше ніде в світі. Як зазначив співголова місії, член Ради штату Нью-Йорк Вільям Ноджей, в Одесі біли зафіксовані численні порушення виборчого законодавства, зокрема технічні недоліки, так звані "каруселі", підкуп виборців та відсутність протоколів.

«Сама наявність такої кількості кандидатів робить цей документ неймовірно довгим. Це відволікає виборців, відволікає ресурси, спостерігачів», - сказав він.

Міжнародні спостерігачі резюмували, що настільки численні й грубі порушення не повинні мати місце на демократичних виборах. Вони наголосили, що якщо в Україні влада планує справді провадити реформи, то слід було почати саме з цих місцевих виборів, які мали б стати іспитом.