Світ
29 жовтня 2015
Китай розширюється: країна відмовилась від політики "Одна сім'я - одна дитина"
Комуністична партія Китаю дозволила мати по дві дитини.
news-image

За повідомленнями Reuters, відповідне рішення ухвалене комуністичною партією країни, пише «Єдність».

Нагадаємо, широка кампанія з регулювання народжуваності в Китаї, що отримала назву «Одна сім'я - одна дитина», розгорнулася з 1979 року. Мета її полягала в обмеженні чисельності населення КНР до 2000 року рівнем в 1,2 мільярда чоловік. У ході реалізації в програму вносилися корективи. 

Але у програми були і небажані наслідки: у Китаї спостерігаються гендерний дисбаланс і стрімке старіння населення. Також багато китайців практикують селективні аборти: зберігають дитини тільки в тому випадку, якщо чекають народження хлопчика.

Намагаючись обійти закон, багато китайських пар їздять народжувати в Гонконг, де діє власне законодавство. В останні роки влада КНР на всіх рівнях і влада Гонконгу налагодили боротьбу з «материнським туризмом», вводячи квоти на кількість породіль з материка. Наплив бажаючих народити в Гонконзі викликає невдоволення місцевих жителів.

Після приходу до влади в 2013 році нового покоління китайського керівництва, очолюваного головою КНР Сі Цзіньпіном, було оголошено про пом'якшення демографічної політики, і сьогоднішнє рішення стало виконанням цих обіцянок.

Читайте також: Китай став найпривабливішою для підприємців країною в світі