Політика
27 листопада 2015
10 країн Євросоюзу виступили проти газопроводу "Північний потік-2"
Уряди десяти європейських країн звернулися до Єврокомісії з листом, в якому вказують, що будівництво "Північного потоку-2" не відповідає інтересам Євросоюзу.
news-image

Про це повідомляє «Є!» з посиланням на Reuters.

Як відомо, група європейських компаній-постачальників газу у вересні підписала угоду з "Газпромом" про розширення "Північного потоку" до Німеччини в обхід України.

Лист написаний від імені урядів Болгарії, Чехії, Естонії, Греції, Угорщини, Латвії, Литви, Польщі, Румунії та Словаччини. У ньому країни-підписанти вказують на те, що проект повинен пройти ретельну перевірку, і закликали до "широкого обговорення" "Північного потоку-2" в наступному місяці на саміті ЄС.

Розширення" Північного потоку "для поставки додаткових обсягів газу прямо в Німеччину може мати серйозні наслідки для Києва та країн ЄС, - зазначено в листі.
Збереження маршруту транспортування через територію України відповідає стратегічним інтересам ЄС в цілому, а не тільки з енергетичної точки зору безпеки, а також послужить зміцненню стабільності у східноєвропейському регіоні, - додають автори послання.

Як відомо, Єврокомісія хоче знизити залежність від Росії, яка поставляє близько третини енергоресурсів.

У ЄК вже заявили, що розширення "Північного потоку" ретельно перевірять на відповідність законодавству і що його пріоритетом є диверсифікація постачальників по збереженню за Україною статусу транзитної країни.

Україна є безпечним транзитним маршрутом. Газ повинен йти через Україну, - заявив єврокомісар з питань енергетики та клімату Мігель Аріас Каньєте.

 Нагадаємо, раніше віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович заявив, що проект "Північний потік-2" не отримає фінансування з боку Єврокомісії.

Читайте також: В ЄС передумали співпрацювати з Росією