Події
1 грудня 2015
Жириновський пропонує відсвяткувати день розгрому турецької ескадри
Заступник голови Держдуми вважає, що росіянам потрібно нагадати про перемоги хоча б у російсько-турецьких війнах позаминулого століття.
news-image

У Росії в нинішніх умовах варто було б відсвяткувати чергову річницю Синопської битви 1853 року, коли віце-адмірал Павло Нахімов розгромив турецьку ескадру в 300 кілометрах від Севастополя. Про це заявив на засіданні Держдуми її зампред, лідер ЛДПР Володимир Жириновський, передає «Є!» з посиланням на LifeNews.

Він зазначив, що день військової слави - розгром турецької ескадри під Сінопом важливіший за день народження Геннадія Хазанова, і саме це треба транслювати російським телеканалам. 

Виступаючи з трибуни, Жириновською повідомив, що зараз Туреччина стала затримувати йдуть через Босфор російські судна для детальної перевірки. На це він нагадав про міць СРСР, який знав, як розмовляти в таких випадках.

Але хотілося б нагадати їм, що під час розквіту СРСР вони зробили аналогічну заяву про бажання закрити. І наш тодішній міністр закордонних справ Громико заявив, що для проходу в Середземномор'ї російським кораблям знадобиться всього лише кілька залпів ракет. У результаті цього з'являться скоро ще два проходи в Середземномор'ї. Але на жаль, не буде Стамбула. Після цих слів Туреччина більше ніколи не піднімала питання про закриття Босфору для військових кораблів СРСР, - сказав голова ЛДПР.

Він запропонував МЗС РФ виступити з аналогічною заявою.

Нагадаємо, 1 грудня є Днем військової слави Росії - День перемоги російської ескадри під командуванням віце-адмірала Павла Нахімова над турецькою ескадрою біля мису Синоп. Синопської бій увійшло в історію як останній великий бій вітрильних флотів. Воно відбулося на Чорноморському узбережжі Туреччини 18 листопада 1853 за старим стилем, 30 листопада по новому. Чорноморський флот розгромив турецьку ескадру за кілька годин.

Читайте також: Жириновський запропонував знищити Стамбул ядерною бомбою