Енергонезалежність Крима обійдеться Росії у $ 2 млрд
Всього в Криму виробляється 160 МВт теплової енергії, ще 20-50 МВт дає поновлювана.
news-image

Про це пишуть Ведомости з посиланням на оцінку аналітика Renaissance Capital Володимира Скляра, передає «Є!».

А пікове споживання в Криму, за оцінкою Міненерго РФ, - 1320 МВт. До 90% енергопостачання в пікові години забезпечує Україні. Будівництво енергомоста напругою 220 кВт, за яким можна буде поставляти до 800 МВт до Криму з Краснодарського краю, почалося в 2014 р, незабаром після анексії півострова Россіію.

Вартість двох ниток енергомоста Міненерго оцінювало в 47,3 млрд руб. (близько $ 700 млн за поточним курсом). Щоб забезпечити потреби Криму і покрити дефіцит енергосистеми півдня (у сумі - 1350 МВт, за оцінкою аналітика Ренесанс Капітал Володимира Скляра), вироблення збільшить Ростовська АЕС (до кінця року повинен бути запущений третій енергоблок потужністю 1 ГВт), а до 2018 р на Таманському півострові повинні бути побудовані нові потужності - чотири парогазові установки (ПГУ) сумарною потужністю 940 МВт.

Ще близько 1 ГВт генерації повинно з'явитися в Криму. Цього вистачить, щоб повністю забезпечити потреби території, і передбачатиме резерв, додає Скляр.

Будівництво станцій сумарною потужність 940 МВт можна оцінити в $ 1,1-1,3 млрд, оцінює експерт. У Криму будівництво може обійтися на $ 400-450 млн дорожче, додає Скляр.

Нагадаємо, 2 грудня по запущеному Енергоміст Крим отримав 100 МВт, 3 грудня поставки були збільшені до 200 МВт. Це сталося після того, як активісти блокади Криму наприкінці листопада 2015 підірвали опори електроліній, що постачають енергію до Криму. 

Читайте також: Путін прибув до Криму дати людям світло і надію? (ВІДЕО)