Світ
16 грудня 2015
Нам би їх проблеми: У Румунії бунтують пастухи через своїх собак
Тисячі розгніваних румунських пастухів зробили штурм будівлі парламенту країни в Бухаресті на знак протесту проти закону, що обмежує кількість пастуших собак.
news-image

Румунська влада вважають, що карпатські вівчарки надмірно агресивні і вбивають багато диких звірів, таких як олені і дикі кабани (улюблена видобуток мисливців), повідомляє «Є!».

Скандальний закон дозволяє використовувати не більше одного собаки для випасу овець на рівнині, не більше двох на горбистій місцевості і не більше трьох в горах. Якщо пастухи порушать цей закон, то зайвих собак можуть приспати.

Також закон забороняє випас худоби c грудня по квітень.

В цілому, вважає влада, обмеження числа пастуших собак має сприяти охороні навколишнього середовища. Пастухи ж заявляють, що закон порушує вікові традиції сільського життя країни і піддають небезпеці процес випасу овець. На думку вівчарів, для випасу на рівнині потрібно п'ять-шість собак, а в горах - не менше десяти, інакше дрібна рогата худоба не вдасться захистити від диких тварин.

У понеділок кілька тисяч розгніваних пастухів зібралися перед будівлею парламенту країни, деякі були одягнені в традиційні довгі овечі кожухи і сурмили в пастуші ріжки. У певний момент мітинг переріс у зіткнення з поліцією, яка навіть застосовувала сльозогінний газ. Пастухи зробили спробу увірватися в будівлю парламенту.

Як повідомляється, вражені такою безпрецедентною акцією протесту парламентарії вирішили екстрено змінити закон, передає Associated Press.

Вівчарство є основою сільського господарства Румунії, в місцевих господарствах налічується близько 10 млн овець і 1,5 млн кіз.

Читайте також: У Румунії пастухи увірвалися до парламенту(відео)