Світ
18 грудня 2015
Туреччина домовилася з Ізраїлем про відновлення дипломатичних відносин
Ізраїль і Туреччина досягли принципової домовленості про відновлення дипломатичних відносин, які були перервані п'ять років тому через захоплення турецького корабля ізраїльськими силовиками при спробі прорвати блокаду сектора Газа.
news-image

За його словами, рішення про примирення було досягнуто на «секретних переговорах» у Швейцарії. Представники двох країн тепер приступлять до обговорення умов будівництва газопроводу з ізраїльських шельфових родовищ в Туреччину.

В рамках попередньої угоди з Туреччиною Ізраїль створить фонд для виплат сім'ям жертв конфлікту біля берегів Гази в 2010 році. Тоді ізраїльський спецназ висадився на борт судна «Маві Мармара» з «Флотилією свободи» і отримав активний опір; в результаті загинули дев'ять осіб, ще один помер пізніше від отриманих поранень.

У свою чергу турецька сторона зобов'язалася відмовитися від переслідування ізраїльських військових, які брали участь в операції. Також Анкара погодилася відмовити в праві в'їзду в країну високопоставленому представнику руху ХАМАС Салах аль-Арурі, якого в Ізраїлі підозрюють в організації нападів.

Турецькі джерела розповіли Bloomberg, що прогресу в переговорах з Ізраїлем сприяв конфлікт з Росією.