Політика
23 грудня 2015
"Путін скоріше віддасть Крим, ніж збанкротить "Газпром" - Портников про політичні підсумки року
Закінчення року принесло повна поразка російської зовнішньої політики щодо України.
news-image

Журналіст Віталій Портников підвів підсумки світової політики у своїй статті для Ліга.net, передає «Є!».

Так, у російських ЗМІ вчорашнє посилення американських санкцій вже називають новорічним "подарунком від Обами".

Насправді це посилення - навіть якщо не обговорювати його якісну сторону - очевидний провал не тільки російської дипломатії, а й російської пропаганди. Упродовж кількох місяців поспіль російські політики і пропагандисти намагалися переконати власних співгромадян - а заразом і українців - що Захід уже готовий "обміняти Україну на Сирію", - зазначає аналітик.

Він підкреслює, що навіть в Україні мало вірили в неможливість обміну Донбасу і Криму на Сирію і запевнення західних політиків, що вони ніколи не скасують тиску на російський режим через окупацію. 

І що ж тепер? А тепер виявилося, що західні лідери говорили правду. Американські санкції посилені. Європейські - збережені ще на півроку. На поводу у Росії в переговорах про введення в дію зони вільної України з ЄС європейці не пішли - Путін особисто обурювався фразою "гра закінчена", з якою європейська делегація покидала переговорну кімнату. Запровадження Росією санкцій проти України в ЄС охарактеризували як порушення Мінських угод - а ця оцінка не обіцяє росіянам нічого хорошого і через півроку - зрозуміло, якщо Путін не вгамується, - каже Портников.

Журналіст підкреслює, що поточна ситуація створює для України такі політичні та економічні можливості, якими ми не мали не те що з часів Майдану - ніколи з 1991 року. 

На його думку, на тлі зниження нафтових цін - фатального для російської економіки і політичного режиму сусідньої країни і на тлі зниження газових цін - фатального для Газпрому - стало ясно, що проект відмови від українського транзиту провалився начисто. Південний потік наказав довго жити. Турецький потік знищений російсько-турецьким конфліктом - і немає ніяких ознак того, що Москва і Анкара зможуть домовитися в найближчі роки. Північний потік-2 став предметом жвавих дискусій у Європейському Союзі. Італійці, традиційні захисники російських інтересів, цього разу зайняли позицію захисту власних. Прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці абсолютно логічно поцікавився, чому Південний потік викликав стільки нарікань у Єврокомісії, а друга черга Північного потоку - не викликає. І є великі сумніви, що новий маршрут буде побудований. А значить - українська газотранспортна система залишиться головним маршрутом доставки сировини і одним з інструментів наповнення російського бюджету. І враховуючи те, що ми починаємо все очевидніше обходитися без російського газу, потрібно просто сказати одну просту річ: це ми потрібні Росії, а не вона нам. Пройде всього кілька місяців - і це стане ясно не тільки спостерігачам у Києві, не тільки менеджерам в "Газпромі" і "Нафтогазі", але навіть Путіну. І він почне з нами домовлятися, запевняю вас - тим більше, якщо буде прагнути до ослаблення санкционного тиску. Тут потрібно розуміти систему пріоритетів: Путін скоріше віддасть Крим, ніж збанкротить Газпром.

Те, що Захід не збирається послабляти тиск на Росію, те, що падає ціна на нафту, то, що провалюється в тартарари російська економіка, те, що виявляються неспроможними проекти обходу України - а ми добиваємося енерегетіческой незалежності - створює перед нами політичні та економічні можливості , якими ми не мали не те що з часів Майдану - ніколи з 1991 року. Ми насправді можемо зараз виграти цю партію - і тому, що ворог, як і в момент розвалу імперії, ослаб - і тому, що ми посилилися. Такого набору факторів навіть в 1991 році не було, - підкреслює Портников.

Проте він зазначає, що є лише одна загроза - дестабілізація всередині самої країни.

Адже Путін теж не дурень, він все це розуміє. І буде домагатися дестабілізації в нашій країні, буде намагатися зіштовхнути між собою українських політиків, буде переконувати українське суспільство в тому, що "все пропало", ніяких позитивних змін не буде, далі - морок і хаос. Можливостей для цього у нього - хоч відбавляй... І ця армія - страшніше російської - просто тому що вона в тилу і здається своєї в той час, коли вона - чужа. Вона може перешкодити нам перемогти, - резюмує Портников.

 

Читайте також: У Путіна визнали "руйнівний вплив" нових санкцій США