Резонанс
31 грудня 2015
У Казані арештований ісламознавець за репост фото атрибутики ІДІЛ та інтерв'ю українському виданню
У Казані заарештований на 7 діб експерт з ісламу Раїс Сулейманов, інтерв'ю з яким публіковало наше видання.
news-image

Його визнали винним у публічному демонструванні атрибутики екстремістських організацій (ч. 1 ст. 20.3 КоАП) через публікації на сторінці «ВКонтакте» фотографій прапорів терористичних організацій «Ісламська держава» (заборонена в Росії) і «Хізб ут-Тахрір», повідомляє «Є!» з посиланням на "Медуза".

29 грудня Сулейманова викликали до місцевого Центр з протидії екстремізму, де допитали про публікацію в соцмережах фотографій бойовиків з прапорами заборонених організацій. Як повідомив Сулейманов у своєму фейсбуці, йшлося про репост статей про ситуацію на Близькому Сході, для яких він давав експертні коментарі. Ілюстрації до публікацій були підібрані редакціями ЗМІ.

Крім того, Сулейманову наказали переказати зміст його інтерв'ю нашому виданню, яке було опубліковано 17 грудня, оскільки співробітники центру не читають по-українськи. Увагу привернув саме той факт, що матеріал вийшов україською мовою і в українському виданні. 

На думку самого Сулейманова, увага правоохоронних органів до нього пов'язано з його коментарями на тему відносин Туреччини і Татарстану, які він давав ЗМІ в останній місяць.

Раїс Сулейманов - релігієзнавець, фахівець з ісламу і етноконфесійних відносин в Поволжі, головний редактор журналу «Мусульманський світ», експерт Інституту національної стратегії. У 2013 році прокуратура Татарстану оголосила йому застереження «про неприпустимість екстремістської діяльності».

Читайте також: Майже 2,5 тисячі російських мусульман поїхали на «джихад» – російський ісламознавець