Події
15 січня 2016
З України поїхав перший потяг в Казахстан і Китай в обхід Росії (фото)
Довжина маршруту - 5471 км.
news-image

У п'ятницю з Іллічівського морського порту відправився перший експериментальний рейс за маршрутом Україна-Грузія-Азербайджан-Казахстан-Китай, передає «Є!» із посиланням на Everyday.in.ua.

У церемонії запуску контейнерного поїзда взяли участь міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, міністр економічного розвитку Айварас Абромавічус, віце-прем'єр Геннадій Зубко, голова Одеської обладміністрації Михайло Саакашвілі, виконуючий обов'язки голови правління «Укрзалізниці» Олександр Завгородній.

За заявою Геннадія Зубка, довжина маршруту - 5471 км.

Цей маршрут є новим напрямком «Шовкового шляху» і альтернативою, яка дозволить перенаправити вантажопотоки в східному напрямку в обхід території Росії. Він включає поромні переправи Чорного і Каспійського морів (Іллічівськ - Батумі і Алят - Актау-Порт) і повинен стати конкурентним у порівнянні з традиційним сухопутним маршрутом, повідомляє Міністерство інфраструктури України.

Роботу з організації курсування потягу Міністерство інфраструктури, ПАТ «Укрзалізниця» і координаційний комітет Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту провели ще в 2015 році. Включення України до Великого шовкового шляху було вперше зафіксовано в українсько-китайському міжвідомчій протоколі.

Подію прокоментував на своїй сторінці у Фейсбуці міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, розмістивши відповідні фото.

Тільки що брав участь у запуску першого, тестового рейсу з України до Китаю. Це історична подія! Україна нарешті стала повноцінною учасницею Шовкового шляху. Роками про це тільки говорили, і ось перші 20 контейнерів і 10 вагонів вирушили до Грузії, Азербайджану, Казахстану і Китаю. Я вдячний усім колегам в Міністерстві інфраструктури і Укрзалізниці, хто протягом 2015 року зробив усе, щоб цей маршрут став реальністю. З ним Україна перестала бути потенційно транзитною державою між Заходом та Сходом, а нарешті реалізувала свій потенціал. І я переконаний, це тільки початок, - написав міністр.