Події
22 січня 2016
Литвиненко перед смертю розповів, хто насправді "замовив" мера Нефтєюганська, вбивство якого "вішають" на Ходорковського
За його даними, мер Володимир Пєтухов був вбитий за наказом ФСБ.
news-image

За кілька місяців до своєї смерті колишній співробітник ФСБ Олександр Литвиненко під присягою зробив заяву про те, що він володіє інформацією, згідно з якою екс-мер Нефтєюганська Володимир Пєтухов був убитий в 1998 році за наказом спецслужб РФ, передає «Є!».

Інформацію про це, а також копію заяви Литвиненко публікує сайт «Відкрита Росія», підтримуваний Михайлом Ходорковським (російські правоохоронні органи звинувачують в організації вбивства Петухова саме його).

Як пише «ВР», заяву Литвиненка передав друг і партнер колишнього співвласника ЮКОСа Леоніда Невзліна - Ерік Вольф. За його словами, їх з Литвиненком познайомив Борис Березовський. Литвиненко нібито приїжджав до Тель-Авіва в 2006 році і розповів Вольфу і юристам про те, що йому відомо з приводу вбивства Пєтухова.

Був складений документ російською та англійською мовами, в якому Литвиненко під присягою поклявся у достовірності викладених відомостей. У документі 18 пунктів, в яких Олександр Литвиненко розповідає, що в 1998 році, будучи заступником директора Управління розробки і припинення діяльності злочинних організацій (УРПО) ФСБ РВ, він дізнався про зв'язок офіцерів ФСБ з убивством мера Нефтєюганська Пєтухова.

На початку липня 1998 Володимир Вітвінов, офіцер Управління Власної Безпеки ФСБ Росії, повідомив, що за оперативною інформацією, яку він має, за наказом Антропова і Камишнікова (заступник начальника УРПО ФСБ Росії) люди з ОПГ Лазовського вбили мера Нафтоюганська Пєтухова. Вітвінов просив мене перевірити дану інформацію через мої джерела, - йдеться в опублікованому« Відкритої Росією »заяві Литвиненко (Пєтухов був убитий 26 червня 1998).

За його словами, в липні 1998 року його безпосередній начальник Гусак запросив його в кабінет, де разом з іншими офіцерами ФСБ вони подивилися відеозапис.

На відеозаписі я побачив Олексія Антропова, якого я знав особисто, сидячого обличчям до камери, з якимось незнайомим мені людиною, що сидить до камери спиною. (На той момент Олексій Антропов був одним з керівників третього відділу УРПО ФСБ Росії - прим.ред.) Антропов сказав своєму співрозмовнику, що останній повинен виїхати у Нефтеюганськ і «прибрати» там людини. Антропов витягнув з сумки і поклав на стіл фотографію, документи, стільниковий телефон і згорток. Антропов повідомив співрозмовнику, що після приїзду останнього в Нефтеюганськ він повинен буде зателефонувати за номером, який збережений в пам'яті стільникового телефону, і тоді його зустрінуть і нададуть допомогу. Антропов вказав на фотографію і сказав, що цієї людини треба «прибрати». Співрозмовник Антропова поцікавився, хто ця людина. Антропов відповів, що це пояснять йому після приїзду в Нефтеюганськ. Співрозмовник запитав, чи не політичне чи було це вбивство. Антропов відповів, що це мер Нафтоюганська Пєтухов. Співрозмовник запитав, чи не буде багато шуму. Антропов відповів співрозмовнику, що шуму не буде, боятися не треба, і його вивезуть. Антропов передав пакет своєму співрозмовнику і сказав, що там «сорок тисяч» і це «тобі на роботу, можеш перевірити. Співрозмовник заглянув в пакет, але гроші перераховувати не став, - стверджував Литвиненко.

Литвиненко, за його словами, запропонував передати запис Борису Березовському, а також до прокуратури та адміністрацію президента. Однак його керівник не став цього робити. Можливо, у деяких офіцерів ФСБ збереглися копії запису, вважав Литвиненко.

Наприкінці 2000 року, перебуваючи в Лондоні і готуючи прохання на надання політичного притулку у Великобританії, я подзвонив Понькін і запитав у нього прізвище і місто мера, якого вбив Антропов. Понькін сказав, що місто - це Нефтєюганськ, а прізвище мера - Пєтухов, - уточнив Литвиненко.

Заява була підписана їм 11 квітня 2006 року. У правоохоронних органів Росії інша точка зору на події. За вбивство Пєтухова був засуджений екс-співробітник безпеки «ЮКОСа» Олексій Пічугін. Вбивство мера, який конфліктував з «ЮКОСом», сталося в день народження Михайла Ходорковського. Після вбивства в місті зібрався мітинг, учасники якого звинувачували Ходорковського в організації злочину.

Нагадаємо, у грудня 2015 року Михайлу Ходорковському, який знаходиться за межами РФ, пред'явили звинувачення в організації вбивства Володимира Пєтухова. За даними слідства, Ходорковський, будучи акціонером і головою правління нафтової компанії ЮКОС, доручив підлеглим йому співробітникам компанії Невзліну і Пічугіну, а також іншим особам вбивство Пєтухова і Рибіна, чия службова діяльність суперечила інтересам ЮКОСа, повідомляв ТАРС.

Олександр Литвиненко отримав політичний притулок у Великобританії на початку 2000-х. У 2006 році він був убитий: його отруїли полонієм-210 під час зустрічі з росіянами Андрієм Луговим і Дмитром Ковтуном.

Напередодні була опублікована доповідь Високого суду Лондона Роберта Оуена, в якому говориться, що Литвиненко був отруєний Луговим, а санкцію на це, можливо, дали тодішній керівник ФСБ Микола Патрушев і президент Росії Володимир Путін.

Читайте також: У Росії звинувачують Ходорковського у вбивстві мера Нефтеюганська