Світ
15 лютого 2016
106 років тому народилася Ірена Сендлер - полька, яка врятувала з гетто 2,5 тис дітей
Сьогодні 106-а річниця з дня народження Ірени Сендлер - Праведниці світу, яка врятувала з варшавського гетто 2,5 тисячі єврейських дітей.
news-image

Ірена Сендлер народилася 15 лютого 1910 року, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

Вона почала допомагати євреям ще до створення варшавського гетто. У 1942 році, коли була створена підпільна Рада допомоги євреям «Жегота», вона стала главою дитячого відділення.

Будучи працівником відділення соціального захисту варшавської міської ради, що знаходилася під владою німецьких окупантів, Сендлер володіла пропуском в гетто. Вона переодягалася медсестрою і разом зі своїми співробітниками носила в гетто продукти харчування, ліки і гроші. Сендлер також виносила з гетто дітей, які пізніше потрапляли в польські сім'ї або притулки, якими займалися черниці.

Таким чином вона врятувала близько 2,5 тисяч дітей.

Сендлер записувала дані врятованих, ховала їх в банки і закопувала. Після війни папери з даними дітей потрапили до глави Центрального єврейського комітету в Польщі Адольфа Бермана.

У 1943 році Ірена Сендлер була заарештована і засуджена на смерть. Її врятували співробітники організації «Жегота», підкупивши німецьких охоронців. В укритті вона продовжувала роботу з порятунку єврейських дітей.

Після війни Сендлер зайнялася громадською діяльністю. У 1965 році ізраїльський інститут Яд ва-Шем нагородив її медаллю Праведника світу.

У 2003 році Сендлер удостоїлася престижної польської нагороди Орден Білого Орла.

Ірена Сендлер померла 12 травня 2008 року.

Читайте також: Варшавська поліція знайшла картини, що зникли під час Другої світової війни