Україна
4 березня 2016
Кредит від Японії, Меморандум МВФ, Безвізовий режим та інше у дайджесті новин за тиждень
Найголовніші події країни - коротким рядком.
news-image

Презентація реформування ВРУ в Європарламенті

29 лютого у Європейському парламенті був презентований план дій щодо реформування Верховної Ради України. Про це у своєму щотижневому зверненні в Facebook заявив спікер парламенту Володимир Гройсман.

"У цей день починається безпрецедентна подія - Українська тиждень в Європейському парламенті. Хочу підкреслити, що останні півроку ми спільно з Європейським парламентом напрацьовували спільний план дій щодо реформи Верховної Ради України. Ви знаєте, трохи більше року я є головою Верховної Ради, але у мене до цих пір залишається чітке усвідомлення того, що український парламент є пострадянської консервативної інституцією, яку треба змінювати, треба змінювати зсередини", - заявив Володимир Гройсман.

В Черкасах з’явилась нова поліція

1 березня 256 патрульних урочисто прийняли присягу на площі Богдана Хмельницького В Черкасах. Нові поліцейські готувалися впродовж двох місяців на базі Черкаського інституту пожежної безпеки.

За словами фахівців новобранці пройшли інтенсивний курс навчання й успішно склали усі іспити. У лавах поліції Черкас служитиме 35 жінок та 21 учасник АТО. Під час урочистої церемонії складання присяги поліцейськими першим їх привітав заступник голови національної поліції України Олександр Фацевич.

 

Ринок електроенергії

2 березня Кабмін розглянув законопроект про ринок електроенергії. Про це повідомив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк під час одного зі своїх інтерв’ю. Деталі даного законопроекту наразі не розголошуються, втім раніше в уряді повідомляли, що така реформа буде спрямована на демонополізацію ринку, підвищення конкуренції, залучення інвестицій та зниження вартості послуг для споживачів.

Крім того, за словами прем’єр-міністра законопроект про ринок електричної енергії пройшов експертизу Світового банку, Енергетичного співтовариства, Європейського Союзу, Європейського банку реконструкції та розвитку і USAID, які запропонували внести в нього 11 правок.

Після ухвалення законопроекту кабміном, його мають узаконити в Верховній Раді.

Безвізовий режим для України

Посол Республіки Польща в Україні Генрік Літвін висловив переконання, що безвізовий режим України з ЄС буде запроваджений вже в наступному році.

«Я переконаний, що в 2016 році ми почуємо остаточне позитивне рішення. Скільки відбуватиметься втілення у життя вже практично, важко сказати. Але я маю надію, що в 2016 році ми почуємо рішення і не пізніше, ніж від початку 2017 року, вже практично будемо це реалізовувати», – заявив Генрік Літвін під час презентації авіасполучення з Варшавою у Харкові.

Звільнення журналістки

3 березня з полону проросійських бойовиків визволили журналістку Марію Варфоломєєву. Про це повідомила пресс-служба президента України.

«Марія Варфоломеєва на свободі! Дякую всім небайдужим, які зробили гігантську роботу, щоб наблизити цей день. Для звільнення Марії Президент помилував російського громадянина, якого сьогодні передали на окуповану територію. "Борюся і буду боротися за кожного українця", - сказав Петро Порошенко Марії по телефону», – написали на сторінці прес-служби у facebook.

В той же час, за інформацією кореспондента «Громадського радіо» Костянтина Реуцького, його колегу Варфоломєєву обміняли на двох людей.

«Її обміняли на двох осіб. На громадянську жінку і російського військового, який був засуджений в Україні, зовсім недавно. Він отримав десь 11 років тюремного ув'язнення, був помилуваний президентом і відправлений на обмін», - повідомив журналіст.

Втрати солдат

В сутичках із проросійськими бойовиками Україна втратила не менше 430 військових після підписання «Мінських угод». Таку статистику в інтерв'ю «Голосу Америки» оприлюднив заступник помічника міністра оборони США Майкл Карпентер.

Чиновник у веденні якого знаходяться питання, пов'язані з Україною, Росією та Євразією, заявив, що США спостерігають значне посилення зіткнень на сході України.

«Незважаючи на торішню угоду про припинення вогню, збройні сили України втратили не менше 430 осіб у зіткненнях з сепаратистами. Росія підтримує командні та управлінські зв'язки з сепаратистами, яких вона підготувала в Східній Україні та постачає на український Донбас важке озброєння. Це проблема, яка заохочується Росією», – заявив Карпентер.

Меморандум МВФ

4 березня Міністр фінансів Наталія Яресько заявила, що текст меморандуму з Міжнародним валютним фондом змінюється майже щотижня.

«Меморандум наразі обговорюється. Там таких конкретних проблем немає. Ситуація змінюється, меморандум змінюється. Майже кожен тиждень», – заявила політик в ході прес-конференції.

Крім того Яресько не стала прогнозувати, коли буде виділено третій транш кредитів від МВФ. Втім політик запевнила, що це станеться не пізніше ніж через 2-3 тижні після підписання меморандуму.

Кредит від Японії

Україна та Японія ратифікували угоду про другу позику на суму майже 0 млн. За словами міністра фінансів України Наталії Яресько ці гроші виділяються нашій країні для здійснення структурних економічних реформ.

«Вже в квітні сподіваємося отримати кредитні кошти одним траншем, які будуть направлені до загального фонду держбюджету», — заявила вона на спільній прес-конференції із послом Японії Шигекі Сумі.

Також міністр зазначила, що даний кредит надається Україні сроком на 20 років з пільговим періодом 6 років та із процентною ставкою менше 1% річних. Задля його отримання Україна виконала 10 умов пов’язаних із лібералізацією економіки.

Автор: Євген Ігнатенко