Події
14 березня 2016
Як заробити мільйон: у Росії пропонують штрафувати на мільйон рублів за продаж санкційних продуктів
На розгляд Держдуми внесений законопроект, що передбачає штрафи в розмірі до 1 мільйона рублів за продаж санкцій продуктів.
news-image

Як повідомляє «Є!» з посиланням на російські ЗМІ, авторами проекту, розміщеного в базі даних Держдуми, є депутати від фракції ЛДПР Сергій Каргинов і Іван Сухарєв.

У законопроекті пропонується доповнити Кодекс про адміністративні правопорушення (КпАП) новою статтею - 14.2.1. "Продаж товарів, щодо яких з метою захисту національних інтересів Російської Федерації забороняється або обмежується здійснення зовнішньоекономічних операцій, які передбачають ввезення на територію Російської Федерації окремих видів сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства, відповідно до чинного законодавства".

За відповідне правопорушення автори законопроекту пропонують карати: посадових осіб - штрафом в розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією санкцій продукції; осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи - від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією продукції.

Для юридичних осіб передбачається штраф в розмірі від 500 до 1 тисячі мільйона рублів з конфіскацією "предметів адміністративного правопорушення" або адміністративне призупинення діяльності на строк до дев'яноста доби.

Однією з причин, за якими депутати зайнялися розробкою законопроекту про покарання за продаж продуктів, ввезення яких в РФ заборонений через санкції, стало рішення Арбітражного суду Санкт-Петербурга і Ленінградської області. У липні 2015 року суд, розглянувши позов операційної компанії торгової мережі "Магніт" ухвалив, що заборона на ввезення в Росію продуктів з списку санкцій означає заборону на їх продаж в роздрібних мережах.

Читайте також: Підбиваючи підсумки: У Росії похвалилися знищенням за півроку 2 тисяч тонн продуктів