Україна
5 квітня 2016
Огляд найголовніших подій
Найголовніші події країни - коротким рядком.
news-image

Росія готова обміняти Савченко, але конкретних дат не називає

В даний час політики домовляються щодо подальшої долі української полоненої Надії Савченко. Про це повідомила її сестра Віра.

На її думку, щодо Надії Савченко, швидше за все, будуть прийняті економічні рішення.

«Росія точно для своїх громадян не заявить, що це обмін. Тому, що роблять картинку з середини. Це карателі, і ми їх караємо. Карати карателів у них навіть книга вийшла», - розповіла Віра Савченко.

Адвокат Надії, Микола Полозов заявив:

«Росія заявляє про принципову готовність обміняти Надію Савченко, однак жодних конкретних термінів не називає. Тим часом етапувати Надію можуть вже сьогодні, а початок голодування під час етапу може її вбити.»

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська розповіла, що для передачі засудженої у Росії до 22 років ув’язнення українки Надії Савченко, згідно з конвенцією про передачу засуджених до позбавлення волі, Україна має визнати рішення російського суду.

«Я не погоджуюсь з адвокатом Марком Фейгіним, який стверджує, що є можливість передати пані Надію для відбування покарання на території України. Треба зважити на декілька пунктів, які мають бути виконані нашою державою у випадку, якщо мова йде про передачу в рамках Конвенції про передачу засуджених осіб. Не залежно від персоналії, якщо мова йде про передачу в рамках конвенції, то може бути однією умовою те, що Україна повинна визнати рішення того суду, який засудив людину до відбування покарання», – повідомила Лутковська.

Окрім того, омбудсмен повідомила, що вона не залучена в процес обміну Савченко.

Нова коаліційна угода практично погоджена

Проведення позачергової сесії ВР поки не планується.

Всі ключові домовленості щодо формування нової коаліції у Верховній Раді практично досягнуто. Про це заявила заступник голови фракції "Народний фронт" Вікторія Сюмар, передає прес-служба НФ.

"Ми вчора просиділи 5 годин з прем'єр-міністром над доопрацюванням коаліційної угоди і готові його пред'явити. Воно доопрацьовано досить якісно на рівні того, що нам треба зробити", - підкреслила парламентарій.

Вона також зазначила, що проведення позачергової сесії ВР поки не планується.

"Як відомо, президент до кінця тижня перебуватиме з візитом в Японії. Голосування можливо у вівторок... Оскільки депутати зберуться тільки у вівторок, то, можливо, вівторок буде присвячений саме темі підписів і формування коаліції, яка подасть президентові кандидатуру прем'єр-міністра , яку він повинен внести до Верховної Ради", - сказала Сюмар.
"Ми виступаємо за те, щоб всі голосування відбувалися пакетом, тобто щоб рішення і за прем'єра, і за склад Кабінету міністрів, і за спікера парламенту проходили всі в один день", - підкреслила Сюмар.

Крім того, депутат повідомила, що поки невідома кількість фракцій, які увійдуть в коаліцію, оскільки відповідні переговори тривають.

Нагадаємо, раніше лідер фракції БПП Юрій Луценко заявляв про домовленість нардепів не переписувати коаліційну угоду. За словами Луценка, до угоди буде доопрацьовано додаток.

Щодо екс-віце-прем'єра Вощевського завели кримінальну справу

Головне слідче управління Генпрокуратури вилучає документи у кримінальному виробництві щодо колишнього віце-прем'єра Валерія Вощевського.

Про це свідчить постанова Печерського райсуду Києва від 22 березня.

За даними слідства, в 2011 році Валерій Вощевський вніс до статутного фонду ТОВ "Житлобудінвест» не задекларовані 11,9 млн грн., (В судовому рішенні не уточнюється, що саме не було задекларовано - гроші або статутний внесок).

Надалі він керував компанією і використовуючи службове становище, з грубим порушенням державних будівельних норм здійснював будівництво житлових будинків, що несе небезпеку для життя і здоров'я громадян.

Зокрема, видання "Наші гроші" повідомляло про будівництво між вулицями Новоселицької та Буславскої в Печерському районі Києва. Тут "Житлобудінвест" звів дев'ятиповерхівку, замість дозволених чотирьох поверхів.

Кримінальне провадження № 42015000000001677 було зареєстровано 6 серпня 2015 року, коли Вощевський ще був на посаді віце-прем'єр-міністра. Разом з тим, перше судове рішення за клопотанням слідчих ГПУ про доступ до документів з'явилася лише 18 березня 2016 р.

Нагадаємо, Валерій Вощевський був віце-прем'єром в уряді Арсенія Яценюка з грудня 2014 року і до вересня 2015 р квотою "Радикальної партії" Олега Ляшка. До цього він був народним депутатом від "Радикальної партії".

У вересні 2015 р Вощевський подав у відставку, пояснюючи це рішенням "Радикальної партії" про вихід з коаліції.

У декларації за 2014 р Вощевський вказав 21,09 млн. грн. внесків до статутного капіталу підприємств. У 2005-2006 і 2008-2010 рр. Вощевський був головою правління ВАТ "ДАК"Автомобільні дороги України".

"Батьківщина" переходить в парламентську опозицію

Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко заявила про перехід її фракції в парламентську опозицію.

Про це Тимошенко повідомила сьогодні, перебуваючи у Львові.

"Сьогодні я можу оголосити консолідоване рішення нашої політичної сили. Ми прийняли рішення, що ми виходимо з безперспективного переговорного процесу про створення нової коаліції. Ми переходимо в демократичну, проєвропейську опозицію", - сказала вона.

Голова фракції заявила:

"Ми йдемо на досить впевнену боротьбу проти старої системи, проти злиття нової постмайданної влади і старої олігархічної мафії. Ми йдемо на боротьбу проти знищення економіки України, проти знищення життя кожної української родини"

Тимошенко також зазначила, що її політична команда в парламенті буде і надалі підтримувати "потрібні для держави" законодавчі ініціативи.

"Якщо в парламенті будуть народжуватися законопроекти, які реально потрібні країні, які можуть допомогти людям в цей складний кризовий час, наша команда в парламенті буде голосувати за те, що ми вважаємо правильним і потрібним", - додала вона.

Лідер "Батьківщини" вважає, що перехід до опозиції є єдиним правильним рішенням при нинішніх соціальних і економічних умовах.

"Інакше ми можемо як демократична сила бути ширмою, прикриттям до цього неподобства, яке відбувається за лаштунками", - зазначила Тимошенко.