Спорт
8 квітня 2016
У Токіо представили чотири варіанти емблеми Олімпіади-2020
Члени комітету з вибору нового символу обіцяють врахувати думку громадськості при прийнятті остаточного рішення.
news-image

Організаційний комітет літньої Олімпіади і Паралімпіади 2020 року в Токіо представив чотири можливих варіанти майбутньої емблеми Ігор, які були обрані з 14,5 тис. заявок. Офіційна церемонія з цієї нагоди відбулася в штаб-квартирі оргкомітету "Токіо-2020" в столичному районі Мінато, передає «Є!»

Ми продовжимо старанну роботу над вибором логотипу, - зазначив глава комітету з вибору емблеми Рехей Міята.

Він також підтвердив, що остаточний варіант буде представлений 25 квітня.

Протягом 10 днів після публікації шорт-листа всі охочі зможуть проголосувати за один з варіантів через Інтернет або за допомогою листівки. Члени комітету з вибору нової емблеми Ігор-2020 обіцяють врахувати думку громадськості при прийнятті остаточного рішення.

Перший варіант логотипу має сферичну форму. Його покриває традиційний візерунок з розташованих в шаховому порядку чотирикутників білого кольору і кольору індиго. Тканини з таким візерунком були популярні в Японії в період Едо (17 - друга половина 19 ст.). На думку дизайнерів, така емблема символізує елегантність і вишуканість, якими часто характеризують Японію. Крім того, відмінність форм геометричних фігур символізує різноманітність культур у світі й відображає концепцію "єдності і різноманіття".

Друга ​​емблема має вигляд кола, в який "вписаний" спортсмен. Її дизайн трохи нагадує язики полум'я. У логотипі використані червоний, синій, зелений і золотий кольори. За задумом його творців, така концепція виражає зв'язок між динамічністю спортсменів і радістю глядачів побачивши їх команди. Крім того, такий дизайн висловлює теплий прийом, який буде наданий гостям Олімпіади в Токіо.
Дизайнери третього логотипу взяли за основу зображення богів вітру й грому, що фігурують в японській міфології. Їх статуї встановлені в воротах, які ведуть до буддійського храму Сенсо-дзі в популярному серед туристів токійському районі Асакуса. В емблемі Олімпійських ігор використано зображення бога грому, який тримає барабани "тайко", представлені у вигляді феєрверку. Для Паралімпіади використовується логотип, що зображає бога вітру, який замість традиційної тканини тримає веселку - символ миру і гармонії. Обидві емблеми підкреслюють внесок спорту в підтримку миру на Землі, а також прагнення до майбутнього. 

Четвертий логотип обігрує квіткову тематику. На ньому зображена квітка, що спрямована вгору - до неба. За задумом авторів емблеми, це символізує спортсменів, які прагнуть побити рекорди, і уболівальників, які їх вітають. Дизайнери відзначають, що процес цвітіння циклічний - з квітки з'являються нові насіння. Це має схожість з очікуванням нових Ігор і нових поколінь спортсменів. У логотипі використані жовтий, червоний і блакитний кольори.