Політика
22 квітня 2016
ІноЗМІ про Україну: Захід має більше тиснути на Порошенка і Гройсмана
Огляд іноземної преси. 16 – 22 квітня.
news-image

Іноземна преса продовжує тиснути на українське керівництво. Досить відвертими виявилися заклики низки західних журналістів до підсилення субординації між Порошенком та західними партнерами, адже український президент, на їх думку, веде країну неправильним шляхом.

У кількох американських виданнях висловили думку про те, що Президент України взагалі створює більше проблем своїй країні, ніж приносить користі, тому Захід має негайно втрутитися. Серед політичних кроків українського керівництва намагання обміняти Савченко на російських військових та доля співпраці України із МВФ стали також популярними темами.


Відданість Порошенка і Гройсмана справі реформ викликає сумніви, - Washington Post

У суботу, 16 квітня, редакторська колегія американського видання Washington Post відкрито висловила свою занепокоєність останніми діями українського керівництва. Журналісти відзначили, що вже вкотре демократично обраний уряд в Україні втратив свою ефективність через внутрішньополітичну боротьбу. Призначення Володимира Гройсмана американські редактори розцінили, як консолідацію усієї влади в руках Петра Порошенка. Відданість цих двох лідерів справі реформ в Україні викликає сумніви на Заході. Журналісти американського видання у своїй статті відкрито заявили, що без рішучого втручання західних партнерів у справи України усе може завершитися крахом.

Зокрема, у Washington Post висловили думку, що, незважаючи на правильні заклики Порошенка і Гройсмана щодо імплементації реформ, боротьби з корупцією та продовження співпраці із МВФ, жоден з них так і не підтримав радикальні кроки, що мали реформувати судову систему, стримати підвищення цін на енергопостачання для населення, а також забезпечити незалежність політикуму від олігархічних інтересів. Зокрема, у виданні навели коментар експерта Atlantic Council Андерса Аслунда, який негативно оцінив минулорічну відмову Гройсмана підтримувати критично необхідні податкові закони та річний бюджет країни.

Арсеній Яценюк, на думку редакторів американського видання, займався протиборством з Порошенком та захищав в уряді інтереси наближених до його політичної сили олігархів, тому, в решті решт, така політика Яценюка набридла справжнім реформаторам і вони не залишилися в уряді. Але їх також ми не побачили і у новоутвореному Кабінеті Міністрів України. Американські журналісти у зв’язку з цим вже вкотре навели приклад колишнього міністра фінансів Наталії Яресько, якій місця в уряді не знайшлося.

Наостанок, редакторська колегія Washington Post відкрито закликала українське керівництво слухатися західних партнерів та нагадала, що віце-президент США Джо Байден вже встиг особисто зателефонувати Порошенку та Гройсману та порекомендував їм швидше стати на шлях критеріїв, які вимагає МВФ, та призначити нарешті налаштованого на справжні реформи Генерального прокурора.

«Українцям залишається тільки сподіватися, що їх керівництво почуло ці поради», - завершили своє послання у Washington Post.


Україна сподівається домогтися від МВФ перегляду критеріїв, - Reuters

Міжнародна преса вже почала наводити поки що тільки перші заяви посадовців з новоутвореного Кабінету міністрів на чолі з Гройсманом. У суботу, 16 квітня, новопризначений міністр фінансів України Олександр Данилюк потрапив на шпальта міжнародного інформаційного агентства Reuters. На сайті видання опублікували його заяву про те, що Україна може запропонувати МВФ переглянути умови надання фінансової допомоги, проте український посадовець не сказав чітко, що саме може бути запропоновано.

«Зі зрозумілих причин, пріоритет номер один – відновлення співпраці з МВФ. Якщо ми забезпечуємо зростання, але в рамки МВФ трохи не вписуємося, то в процесі перемовин, гадаю, цілком реально домогтися перегляду критеріїв», - навели слова Данилюка у Reuters.

Україна намагатиметься обміняти Єрофєєва та Алєксандрова на Савченко, - Reuters

У понеділок, 18 квітня, у Reuters також проаналізували винесений в Україні вирок двом російським військовослужбовцям Євгенію Єрофєєву та Олександру Александрову. Обох росіян засудили до 14 років позбавлення волі за протиправні дії під час конфлікту на сході України. Іноземне видання припустило, що Україна у такий спосіб швидше за все намагатиметься здійснити обмін цих військовослужбовців на ув’язнених українців, зокрема Надію Савченко.

Заява Порошенка у вівторок, 19 квітня, про те, що він «схоже» погодив із Путіним обмін полоненими, також викликала інтерес у закордонних виданнях. Американське New York Times вважає, що домовленість може зірватися через те, що за умов обміну полоненими Росія таким чином офіційно визнає перебування своїх військовослужбовців на території України. Офіційно Міністерство оборони Російської Федерації заперечило свої зв’язки з Алєксандровим та Єрофєєвим.

Автор статті Ендрю Крамер також пов’язав цю неприємну для Росії тему з вбивством російського опозиційного політика Бориса Нємцова, адже нещодавно він опублікував власну доповідь, у якій викривалася участь регулярних військових формувань Російської Федерації на території України.

Таким чином, у американському виданні вважають, що обмін Надії Савченко на двох росіян цілком може зірватися.

 

Порошенко приносить Україні більше проблем, ніж користі, тому на нього треба тиснути - Foreign Policy

У середу, 20 квітня, американське видання Foreign Policy випустило вже чергову критичну статтю на адресу найвищого керівництва України. Автор статті, Джош Коен, звинуватив Петра Порошенка у потуранні корупції та намаганні зробити свою владу в Україні авторитарною. Зокрема, президенту пригадали нещодавні протиправні дії Генеральної прокуратури України, коли, на думку автора, через вигадані звинувачення у крадіжці американських коштів відбувалося захоплення офісів Центру протидії корупції.

Коен заявив, що подібна поведінка є не тільки зрадою принципів та ідеалів Євромайдану, але й відвертим ляпасом для Джо Байдена, якого журналіст назвав найближчим другом України на Заході. Також у Foreign Policy визнали, що Захід повинен зайняти жорсткішу позицію стосовно України, і для цього потрібно зробити низку кроків.

По-перше, на думку Коена, треба зрозуміти, що Порошенко приносить більше проблем, ніж користі. Автор статті заявив, що Президент України увесь минулий рік займався захистом провального, на його думку, генпрокурора Шокіна та свого друга Ігоря Кононенка, які гальмували реформи. Коен також нагадав Порошенку, що під час розгляду справи «діамантових прокурорів» Корнійця та Шапакіна той став на їх сторону. На думку журналіста Foreign Policy, усе це вказує на те, що Порошенко не хоче і не буде впроваджувати в Україні реальні реформи.
По-друге, як вважає Коен, Захід має визначитися із дієвими способами тиску на Порошенка та уряд Гройсмана. Зокрема, активнішого втручання західних партнерів у внутрішні справи України вимагають багато налаштованих на реформи українців.

По-третє, автор надав великого значення у боротьбі з корупцією в Україні багаточисленним некомерційним організаціям, волонтерським ініціативам та громадським рухам, хоча і не назвав яких саме він має на увазі. Тому, на думку Коена, Захід має підтримувати їх, надаючи можливість чинити більший тиск на владні інститути. Журналіст Foreign Policy підкреслив, що це одна з найкращих речей, яку Захід може зробити для України.

Наприкінці статті автор заявив, що затримка надання Україні наступного траншу від МВФ була абсолютно правильним кроком, адже не можна давати країні величезні суми на впровадження реформ, доки її найвище керівництво не продемонструє реальні результати реформ та боротьби з корупцією.

 

Петро Порошенко на Заході починає сприйматися, як небажаний корумпований президент, який зрадив цінності Євромайдану, узурпував владу в країні, потурає корупції і думає тільки про власне збагачення. Тиск на українських посадовців з боку низки західних ЗМІ вже давно вийшов за межі виключно журналістської роботи та набрав окрасу пропагандистської машини, що спрямована на остаточну дискредитацію чинного президента в очах західних партнерів. Зокрема, американські видання вже не цураються надавати поради місцевим владним інститутам стосовно здійснення активнішого тиску на українське керівництво, представляючи такі дії, як виключне благо не тільки для Заходу, але й для самих українців.

Така риторика викликана останніми політичними рішеннями Порошенка. Зокрема, це призначення людини з його найближчого оточення на посаду прем’єр-міністра, а також активний пошук свого протеже на посаді генерального прокурора. Очевидно, що ці рішення не були погоджені із західними партнерами, які вважають, що надані ними фінансові ресурси дають їм право впливати на призначення посадовців у державі.

Для України, як незалежної держави, такий рівень втручання іноземних країн у її внутрішні справи є нонсенсом. Проте, незважаючи на це, і західні партнери, і кредитори, і низка українських активістів навпаки вважають, що корумповану систему можна буде побороти лише за умов активного втручання Заходу.

Сьогодні українці опинилися перед складною дилемою: підтримувати активне втручання в українські справи і змиритися з фактичною втратою частини державного суверенітету, або підтримувати чинну владу Порошенка і Гройсмана, і тоді миритися із звинуваченнями європейських країн та США у провалі реформ та впливі українських олігархів на прийняття найважливіших політичних рішень. Позиція США та ЄС полягає у тому, що лише за умов їх фактичного контролю над українським керівництвом буде можливим продовження програми допомоги МВФ, яка зараз конче необхідна економіці України. Схоже самі українці також підтримують зовнішнє втручання, адже довіра до своїх посадовців зникла.


Костянтин Рубель