Події
29 квітня 2016
Польському журналісту на 5 років заборонили в’їзд до України
Томаш Мацейчук переконує поляків у розповсюдженні в Україні нацистської ідеології.
news-image

Служба безпеки України заборонила в’їзд польському блогеру та «журналісту» Томашу Мацейчуку. Про це останній повідомив у п’ятницю вранці на своїй сторінці у мережі Facebook (Мацейчук називає себе журналістом, проте не відповідає, яке ЗМІ представляє, а більшість його постів витримана у дусі російської пропаганди – ред.), передає  «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

Як пише Мацейчук, він хотів автомобілем перетнути польсько-український кордон у пункті Дорогуск. Українські прикордонники викликали його на розмову, запитали про останні відвідини України, а після цього вручили паспорт зі штампом про 5-річну заборону в’їжджати до України.

Мацейчук додає, що причини заборони функціонери йому не пояснили. Поляк припускає, що українській владі не подобається його «бажання показати правду» та запитання про «українських нацистів» на міжнародних прес-конференціях.

Свобода слова, вільні ЗМІ, вільне суспільство – цього у вас, любий Порошенко, не було й не буде. У вас немає духу бути вільним, - так Мацейчук завершив свій допис у соцмережі.

Нагадаємо, Томаш Мацейчук став відомим у 2014-му році, коли як волонтер фонду «Відкритий діалог» повіз гуманітарну допомогу на Донбас.

Після Мацейчук регулярно писав про популярність нацистської ідеології серед українців, критикував українську владу, українців у Польщі, широко використовуючи кліше російської пропаганди. Понад рік співпрацює з прокремлівським блогером Анатолієм Шарієм. В рамках цієї співпраці створив декілька роликів про міграційну кризу в ЄС, які з претензією на об’єктивність показують негативні аспекти біженства до Європи.

У своїх постах Мацейчук, наприклад, закликав українських журналістів рівнятися на високі стандарти російських колег та порівнював Надію Савченко з засудженими у Києві ГРУ-шниками, нібито останні теж є політичними в’язнями. На даний момент з Мацейчуком не співпрацює жодне авторитетне польське ЗМІ. 

Читайте також: 10 фактів, які ви маєте знати про безвізовий режим з ЄС