Політика
19 листопада 2014
Більше про Україну та Путіна, меньше про повістку дня
Саміт, що завершився в австралійському Брісбені «Великої двадцятки» не сходив з перших шпальт газет усього світу.
news-image

Частина статей присвячена безпосередньо порядку денному форуму,  частина - атмосфері, в якій проходила зустріч. Особливу увагу багато ЗМІ приділили напруженості, що відчувалася у відносинах Володимира Путіна з деякими західними лідерами. Про це пише Ednist.info, посилаючись на «Лента.ру», яка  підготувала дайджест публікацій про G20.

Американська преса

Висвітлюючи саміт G20, американська преса концентрувалася на українській кризі, хоча до порядку денного форуму входять переважно економічні питання.  Основна увага приділялася холодному прийому,  який був наданий Путіну лідерами «двадцятки», та  критиці російської політики.

Більшість видань цитувало виступ Барака Обами: «Ми твердо відстоюємо ключові принципи міжнародних відносин, і один з таких принципів - не втручатися в чужі країни, не фінансувати і не підтримувати діячів, які прагнуть руйнування держави, в якій є всі механізми для проведення демократичних виборів» . Крім того, преса активно цитувала лідерів Австралії, Великобританії та Канади, найбільш різко критикували політику Путіна під час саміту.

The New York Times: «Деякі лідери прохолодно зустріли Путіна - в тому числі прем'єр-міністр Австралії Тоні Ебботт і прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер, який сказав:« Я потисну вам руку, але можу сказати тільки одне: ви повинні йти геть з України ».

Широкий резонанс викликало й те, що Путін залишив саміт раніше інших лідерів «двадцятки». Багато ЗМІ припустили, що російський президент вчинив так через тиск, що чиниться на нього іноземними колегами.

Газета The Washington Post, пояснивши «офіційну» причину передчасного від'їзду Путіна - довгу дорогу додому та необхідність виспатися напередодні робочого понеділоку, зазначила в дужках: «Обамі потрібно було їхати додому в Вашингтон через Гонолулу на 500 миль далі, ніж Путіну у Владивосток та Москву ».

The Los Angeles Times присвятила окремий матеріал тому, з якою ворожістю зіткнувся Путін в Австралії: «Всього рік тому президент Росії Володимир Путін влаштовував прийом для саміту G20 у Санкт-Петербурзі, впевнено крокуючи по залах старовинного Зимового палацу, задаючи тон зустрічі та заправляючи тонкощами дипломатичного протоколу. Як все змінилося. Через те що Росія зазнала нападів через  підтримку сепаратистів на Україні, Путін був буквально ізольований на саміті G20 в Брісбені ».

Німецька преса

Німецькі ЗМІ зосередилися на відносинах Євросоюзу (та Німеччини зокрема) з Росією. Особливу увагу журналісти приділили переговорам Ангели Меркель та російського лідера, які пройшли за зачиненими дверима і тривала кілька годин. Результати переговорів, до яких на завершенні  приєднався і голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, пресі невідомі, проте німецькі видання в один голос називають цю розмову кульмінацією зустрічі «Великої двадцятки». Преса Німеччини не оминає увагою і переговори про Трансатлантичне торгівельне та інвестиційне партнерство, підкреслюючи, що позиція Меркель з цього питання збігається з бажанням інших країн розширювати зону вільної торгівлі.

Die Zeit зазначає, що «саміт пройшов під знаком подій на Україні та в тіні Володимира Путіна», дивуючись мужності Ангели Меркель, готової знову і знову вести переговори з Росією, хоча її надія на їх результативність, здається, тане з кожним днем.

Die Welt пише, що цього разу Меркель змінила свою стратегію в переговорах. «Оскільки Путін досі сприймає НАТО як свого ворога, канцлер Німеччини вирішила приділити увагу іншому об'єднанню - ЄС». Однак, згідно Deutsche Welle, в німецьких урядових колах ходять чутки про те, що «співпраці Меркель та Путіна прийшов кінець».

Французька преса

Основна увага французької преси була прикута до того, наскільки холодний прийом Володимиру Путіну надали на саміті G20 західні країни, особливо Австралія, США і Канада. Відзначається, що, можливо, саме ця атмосфера холодної війни і спричинила  достроковий від'їзд російського президента. Багато видань нарікають, що у зв'язку з напруженістю навколо ситуації в Україні головні теми економічної порядку денного саміту відійшли на другий план. При цьому відзначаються досягнуті домовленості про прискорення світового економічного розвитку, підвищення фінансової прозорості, спільну боротьбу з вірусом Ебола та навіть певні зрушення в питанні про зміну клімату, хоча спочатку Австралія була проти включення цього пункту до порядку денного.  

Le Point пише про те, що австралійський прем'єр Тоні Ебботт незважаючи ні на що намагався розрядити обстановку: «Ебботт закликав глави держав звертатися один до одного по імені, щоб додати саміту трохи теплоти на тлі протистояння Росія - Захід.  В тій же неформальній манері   Ебботт запросив учасників саміту на барбекю ».

Згідно Le Monde, «Франсуа Олланд був, мабуть, найменш різким по відношенню до Володимира Путіна». Le Figaro також зазначає, що на тлі випадів інших західних лідерів Олланд «не підвищував тону, хоча його ставлення залишалося прохолодним». Особливо було позначено, що тема «Містралів» на двосторонній зустрічі президентів Росії та Франції не піднімалася.

Відносно підсумків саміту два видання розійшлися в думках. Le Figaro наполягає на тому, що «саміт як почався, так і закінчився - напруженістю», а Le Monde, у свою чергу, вважає, що «саміт завершився в більш спокійній атмосфері», пов'язуючи це з від'їздом Володимира Путіна.

Британська преса

Настрої британської преси з приводу минулого саміту G20 можна назвати скептичними. В газетах панує стурбованість майбутнім світової економіки. З одного боку, було прийнято багато важливих угод, що стосуються економічного зростання, захисту навколишнього середовища та боротьби з безробіттям; відзначається «дух співробітництва», який був присутній на саміті. Водночас газети висловлюють побоювання, що не всі обіцянки, що увійшли в заключне комюніке, здійсненні.

The Guardian: «В заключному комюніке сказано, що країни будуть спільно прагнути до досягнення стійкого економічного зростання. Але там міститься близько тисячі зобов'язань, що стосуються внутрішньої структурної перебудови: таких як прийняття зовнішньоторговельних заходів, податкова політика, перегляд робочого законодавства, витрати на науку. Країнам доведеться стежити один за одним і створювати "дружній тиск", щоб все це виконувалось ».

The BBC: «В підсумковому комюніке більше обіцянок, ніж конкретних заходів. Не зовсім зрозуміло, як країни збираються досягти планованого зростання в два відсотка і які спільні заходи вони можуть прийняти: зараз вже не 2008-2009 роки, коли всі банки узгоджено боролися за порятунок фінансової системи. Крім того, для ряду країн залишається великою проблемою, як уникнути перспективи економічного зростання без збільшення числа робочих місць ».

З приводу того, що Володимир Путін передчасного покинув саміту, британська преса висловила побоювання, що розлад між Росією та Заходом призведе до економічної стагнації на багато років.

The Telegraph: «Європа опинилася в конфронтації з Росією в той момент, коли її власна економічна фортеця руйнується. Через дефляцію та  уповільнення економічного зростання європейські країни, окрім Німеччини і Великобританії, виглядали на саміті інвалідами. Європа потребує російських нафтодоларів більше, ніж Росія - деструктивної блокади 27 держав, які самі ще не вирішили, чи залишатися їм разом ».

Підводячи підсумок саміту, The Daily Telegraph наголошує, що позитивних результатів можна досягти тільки в тому випадку, якщо всі країни G20 виконають свої зобов'язання. В будь-кому випадку, перших плодів не варто очікувати раніше, ніж через 4-5 років.

Італійська преса

Виділяється безперечно доброзичливий настрій прем'єр-міністра Італії Маттео Ренці по відношенню до Росії та його позитивна оцінка саміту в цілому. Італійські ЗМІ добре сприйняли саміт, а про Путіна пишуть по-різному - залежно від політичної орієнтації. Corriere della Sera, наприклад, опублікувала фотографію з представниками США, Італії, Франції, Іспанії, Німеччини, Великобританії, Єврокомісії та Європейської ради з підписом «Лідери за столом переговорів». Путін на фотографії відсутній.

Corriere della Sera: Ренци запевнив, що «тема економічного зростання була підхоплена практично всіма», починаючи від Обами та Кемерона. Він також висловив надію на те, що Європа «поступово перейде від режиму суворої економії  та суворої непохитності в сторону зростання». В умовах холодних відносин між Заходом і Путіним прем'єр-міністр Італії виступив за доброзичливий діалог «в дусі Мілана», натякаючи на форум «Азія - Європа», що відбувся нещодавно. Метою діалогу Ренци бачить спробу «знайти рішення» української кризи.

La Stampa: Також Італію цікавило обговорення теми ухилення від сплати податків. На саміті G20 були докладно висвітлені механізми, що дозволяють розкрити фінансові махінації (зокрема, LuxLeaks, до скандалу з яким був причетний колишній прем'єр-міністр Люксембургу, президент європейської Комісії Жан-Клод Юнкер). Ренци негайно сповістив свою країну через Twitter: «Я наполягав на боротьбі з корупцією і ухиленням від податків». Італії ця боротьба «обходиться в 160 млрд євро [щорічно], або 10% ВВП». Ренци пояснив, що Італія виконує взяті на себе зобов'язання з цього питання, але потрібна також і відповідна міжнародна координація.

Китайська преса

Основний настрій: китайці заінтриговані раннім поверненням президента Росії Володимира Путіна додому з Австралії, де проходив саміт G20. Це прокоментували в декількох китайських виданнях, у тому числі в Global Times: «Путін був вкрай незадоволений австралійськими ЗМІ».

Втім, куди більше інтересу у китайських ЗМІ викликають тристоронні переговори між США, Японією та Австралією з приводу угоди про військове співробітництво. На думку South China Morning Post, ці угоди «ризикують спровокувати Китай всього через тиждень після того, як США і Китай досягли консенсусу з питань торгівлі та навколишнього середовища, а Китай і Японія зробили кроки по нормалізації відносин». Global Times обмежується коротким згадуванням, відзначаючи, що три країни «проведуть спільні морські маневри».

Також китайську пресу схвилювало виступ Сі Цзіньпіна з питання реформ світової економічної системи. Guancha цитує китайського лідера «... По-перше, потрібно прискорити процес реформування структури МВФ ... По-друге, посилити світове співробітництво з питань оподаткування ... По-третє, посилити роботу по боротьбі з корупцією ... В-четверте, приділити більше уваги питанням розвитку».

Канадська преса

Австралійський саміт G20 канадська преса у всіх сенсах вважає успішним. В якості одного з головних досягнень наводиться той факт, що до порядку денного і в підсумкове комюніке увійшла  раніше не передбачена тема боротьби зі зміною клімату. Цьому питанню в Канаді приділяється велика увага, і те, що вдалося подолати опір господарів-австралійців і провести конструктивні переговори на дану тему, широко відзначається в ЗМІ. Крім того, обговорюється атмосфера загальної критики Володимира Путіна, що панувала на саміті, у зв'язку з ситуацією в Україні, багато видань пишуть, що Путін і / або Україна «затьмарили» зустріч в Брісбені.

Канадський прем'єр-міністр Стівен Харпер взагалі став героєм заголовків ЗМІ по всьому світу, оскільки, за словами La Presse, не став «пом'якшувати виразів» і використовував своє рукостискання з Володимиром Путіним для того, щоб вимагати від Росії «забратися з України». Відповідь Путіна про те, що «це неможливо, оскільки російських військ там немає», була оцінена як «не дуже позитивна».

Що стосується кліматичного досьє, CBC News зазначає, що це питання «поставило Австралію в незручне становище, оскільки раніше її представники заявляли, що ця проблема не є виключно економічною і тому її не слід обговорювати на саміті G20».

Говорячи про підсумки саміту, Le Devoir посилається на Стівена Харпера, який заявив, що «саміт завершився успіхом, оскільки країни-учасники форуму взяли на себе зобов'язання вжити заходів, які дозволять світовій економіці значно прискорити темпи зростання».