Події
8 липня 2016
Порошенко вважає, що досвід України в боротьбі з Росією може бути цінним для НАТО
На думку Президента, стратегія НАТО, що полягає у реагуванні на провокації Росії, вичерпала себе.
news-image
Стратегія НАТО, що полягає у реагуванні на провокації Росії, вичерпала себе. Досвід України в боротьбі з російським військом може бути цінним для тих країн Альянсу, що не мають такої підготовки, - вважає Президент України Петро Порошенко.
Україна ... має в своєму розпорядженні «сучасну і спроможну до оборони армію, завдяки котрій було зруйновано мрію (Президента Росії) Владіміра Путіна розділити Україні надвоє, - написав Порошенко у статті, що вийшла у п’ятницю, в перший день саміту НАТО, на шпальтах щоденного часопису „Wall Street Journal”.
Ми від нуля створили сили спеціального призначення, 15 бригад, модернізували військові навчання, затвердили стратегічні військові документи, що були опрацьовані у співпраці з експертами НАТО, (…) беремо участь у навчаннях (…) разом з силами НАТО, - нагадав Президент.

Порошенко вважає російську агресію спрямовано не лише проти України, але й проти всього Заходу.

Причому, жодна з країн-членів НАТО не має реального бойового досвіду боротьби з сучасною російською армією, а Україна має, - зауважив він.

Порошенко висловив вдячність за підтримку Заходом його країни. Однак, він стверджує, що «стратегія реагування, що полягає у введенні санкцій вже після того, як відбулося порушення (міжнародного права), великою мірою вже себе вичерпала».

У Донбасі Кремль робить ставку на війну на виснаження і вперто порушує умови підписаного у Мінську порозуміння – настільки, аби не провокувати серйознішої реакції з боку міжнародної спільноти, а одночасно продовжувати тиск на Україну та Захід. Доки Кремль буде в стані розпалювати невеликі вогнища у низці регіонів, наприклад у Донецькій чи Луганській областях, доти він використовуватиме це як засіб залякування інших країн, - підкреслив Порошенко.

На думку українського Президента, «лише поглиблене партнерство поміж НАТО та Україною може запевнити стабільність в Україні, Східній Європі, Чорноморському та загалом у Трансатлантичному регіоні».

Порошенко підкреслив, що для України важливим є досягнення миру. Він, однак, зауважив, що «небагато варті розмови з кимось, хто мислить у категоріях геополітичних амбіцій, а не врятованих людських життів, і хто взагалі не дотримується своїх правових зобов’язань».

Він закликав до зміцнення тиску на Москву, доки вона не виконає своїх зобов’язань, що обумовлені Мінською угодою, не відмовиться від анексії Криму й «не відновить панування права».