Гонтарєва просить банки не опускати курс нижче 16 грн/дол., - джерело
Разом з тим, НБУ й далі не планує втручатися у встановлення курсових параметрів ринку долар-гривня
news-image

Протягом наради голови Нацбанку (НБУ) Валерії Гонтарєвої з представниками найбільших банків учасники зустрічі визнали відсутність поліпшення ситуації на фінансовому ринку країни. Разом з тим, Гонтарєва закликала представників банків не послаблювати курс національної валюти нижче 16 грн/дол. Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на своє джерело у фінансових колах, передає "Єдність".

"НБУ констатує відсутність поліпшення ситуації на фінансовому ринку України. Завершення формування Кабміну не принесло очікуваного покращення...", - сказав співрозмовник агентства. За оцінкою Нацбанку, на сьогодні справедливий курс національної валюти на ринку складає 15,3-15,5 грн/дол., і його коливання в найближчій перспективі можливі в діапазоні до 16,0 грн/дол.

За словами джерела, НБУ в ході наради визнав, що відтік депозитів у банківській системі продовжився і склав за листопад поточного року 3,3 млрд грн. Крім того, посилився відтік коштів з поточних рахунків юридичних осіб.

"НБУ й далі не планує втручатися у встановлення курсових параметрів ринку долар-гривня, якщо тільки не побачить спекуляцій", - зазначив фінансист.

В ході наради Гонтарєва також відзначила, що в результаті цілеспрямованих дій регулятора в банківській системі суттєво скоротилася ліквідність: ставки на відповідних аукціонах НБУ досягли 26%. Нацбанк планує  провести черговий аукціон для підтримки ліквідності в банківській системі з метою стабілізації міжбанківського ринку за ставкою 19,5%, зазначив співрозмовник "Інтерфакс-Україна".

За його словами, в плани НБУ  входить проведення найближчим часом аукціону з надання рефінансування банкам на суму 1 млрд грн, яке буде надано з переходом на новий рік (на 45 днів) під 19,5%.