ЗМІ: МВФ шукає додаткові 15 млрд дол. для України, аби уникнути дефолу
Однак підтримка такої ідеї є досить прохолодною, зважаючи на те, як Київ затягує запуск програми економічних та адміністративних реформ
news-image

Міжнародний валютний фонд (МВФ) вирахував у своїй фінансовій допомозі Україні 15 млрд дол. дефіциту, і попередив уряди західних країн, що розрив необхідно заповнити протягом декількох тижнів, аби уникнути фінансового краху України. Про це пише "Єдність" з посиланням на Financial Times.

Розрахунки МВФ вказують на небезпечний стан економіки України та великий фінансовий тягар, який несе країна від бойових дій в східних регіонах.

Кошти Україні необхідні в додаток до 17 млрд дол. допомоги, яку фонд оголосив у квітні. Високопоставлений західний посадовець, що бере участь в переговорах, повідомив, що підтримка такої ідеї є досить прохолодною, зважаючи на те, як Київ затягує запуск програми економічних та адміністративних реформ.

"Це не буде легко, - сказав чиновник, який бере участь в переговорах. - Там не так багато грошей".

Фіскальний розрив виник через  скорочення валового внутрішнього продукту України на 7% та значне зниження експорту в Росію, що, в свою чергу, призвело до масового відтоку капіталу і зниження резервів Нацбанку.

Східні регіони, що контролюються бойовиками самопроголошених республік, складали майже 16% виробництва України до початку військових дій.

Газета зазначає, якщо Україна не отримає додаткову фінансову підтримку, Києву доведеться радикально скоротити бюджет або оголосити дефолт за суверенними зобов'язаннями.

Нагадаємо, вчора в ЗМІ з’явилась інформація, що члени "Великої сімки" (G7) обговорюють можливість надання Україні пакета фінансової допомоги в розмірі 4 млрд дол. Відповідні консультації стартували невдовзі після того, як офіційний Київ відзначив значне погіршення фінансового становища в країні.