Світ
13 жовтня 2016
Польські лікарі першими у світі провели унікальну операцію
Трирічному пацієнту вщеплено штучний клапан легеневого стовбура.
news-image

Польські лікарі виконали піонерську операцію із вщеплення штучного клапана легеневого стовбура. Досі хворим трансплантували цей орган від померлого донора, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

Штучний клапан першими у світі прищепили польські лікарі з дитячої лікарні у Прокоцімі неподалік Кракова.  

Як пояснив професор Томаш Мрочек - завдяки новій технології можна буде обмежити кількість операцій.

Стеноз клапана легеневого стовбура – це вроджена вада серця. Вона зазвичай вимагає кількох операцій. Після певного часу вщеплений матеріал підлягає деформації. Часом він нагадує порцелянову пластинку, яку треба видобувати з серця, - сказав він.

Польські кардіологи використали полімеровий матеріал, який стане скелетом клапана. З часом він піддасться біодеградації, його замінить тканина пацієнта, яка буде нарощуватися на цю основу.

Полімеровий клапан вщеплено трирічному Філіпові. Хлопчик народився з вадою серця.

Філіп відчував цю ваду, вона йому дошкуляла. Ми мало виходили на прогулянки, тому що він одразу захидався. Коли нам запропонували цю операцію – ми одразу погодилися. Звісно, це новий метод, але прогнози – дуже оптимістичні, - говорить мати пацієнта, Юстина.

Операція тривала чотири години. Як оцінює професор Януш Скальський, ординатор кардіологічного відділу дитячої лікарні в Прокоцімі, вже незабаром нову технологію будуть застосовувати у всьому світі.

Читайте також: Кличко розповів, як він готуватиме Київ до Євробачення