Суспільство
31 жовтня 2016
Помер Володимир Зельдін - найстаріший діючий актор планети
Актор помер у віці 101 року.
news-image

Актор Володимир Зельдін, який перебував на лікуванні в НДІ Скліфосовського, помер вранці у віці 101 року. Про це  повідомили в довідковій лікувального закладу, передає «Є!» із посиланням на ТАРС.

Він помер 31 жовтня о 9:00 мск, - сказав співрозмовник агентства.

Як повідомила раніше дружина артиста, протягом трьох тижнів Зельдін проходив лікування у військовому госпіталі, а 29 жовтня був переведений в НДІ Скліфосовського.

Ім'я Володимира Зельдина занесено в Книгу рекордів Гіннесса, оскільки у світовій театральній практиці немає жодного актора, що грає у віці 100 років. На бенефісі в честь свого 100-річчя Зельдін не сходив зі сцени протягом п'яти годин.

З біографії актора відомо, що першу гучну славу йому приніс кінематограф. Фільм "Свинарка і пастух", в якому він знімався у військовому 1941 році, відразу зробив його знаменитим на всю країну. А у 1945 році, Зельдін був запрошений в Центральний театр Російської армії, де служив до останнього дня.

У переліку театральних робіт особливе місце зайняла популярна комедія Лопе де Вега "Учитель танців", в якій Зельдін зіграв понад 1000 разів. У кіно він запам'ятався глядачам за фільмами "Сказання про землю Сибірську", "Карнавальна ніч", "Приборкання норовливої", "Дядя Ваня", "31 червня", "Десять негренят" тощо.

Внесок Зельдина в культуру відзначений високими нагородами. Він двічі удостоєний ордена Трудового Червоного Прапора, має орден Дружби, є повним кавалером ордена "За заслуги перед Вітчизною". Зельдін - лауреат Державної премії СРСР і премії уряду РФ в області культури, йому також присуджені премії фестивалю "Кінотавр", фонду Станіславського, "Кришталева Турандот" і "Золота маска".