Світ
15 грудня 2014
Данія висловила претензію на 900 кв. км Арктики
Ця площа в 20 разів більша розмірів самого королівства і покриває, зокрема, Північний полюс
news-image

Данія подасть заявку в ООН на визнання датською територією великого регіону в Арктиці загальною площею близько 900 тис. кв. км. Про це повідомив міністр закордонних справ Данії Мартін Лідегор, пише "Єдність" з посиланням на Deutsche Welle.

Згадані землі знаходяться в 200 морських милях від узбережжя Гренландії. Ця площа в 20 разів більше розмірів самого королівства і покриває, зокрема, Північний полюс.

"Метою цього великого проекту є позначення зовнішніх кордонів материкового шельфу і в кінцевому підсумку Королівства Данія", - цитує заяву Лідегора dpa. При цьому агентство нагадує, що Гренландія є автономною територією в складі Данії.

Відзначимо, що Росія і Канада також претендують на великі області арктичного регіону, адже там є дані про поклади корисних копалин.

Як зазначає Politiken, у разі повного задоволення заявки, Копенгаген отримає права на 895 тис. кв. км морського дна і наблизиться до 200-мильної економічної зони Росії. Претензії Данії в ООН переносять дебати між Росією, Канадою і Данією щодо арктичних територій на новий рівень.

У 2007 році російська субмарина встановила триколор на морському дні біля Північного полюса. Рік тому докладні наукові дослідження доказали, що у Канади немає прав на цю територію. Розробка датської заявки тягнулася 12 років і коштувала 300 млн крон (близько 50 млн дол.). До цього Копенгаген і його автономні території подали ще чотири заявки, які в сумі можуть збільшити королівство в 40 разів.