Політика
5 грудня 2016
«Маю клубок в горлі» - прем'єр Італії оголосив про відставку
Ренці залишає посаду, яку він займав 2,5 роки.
news-image

Прем'єр Італії Маттео Ренці визнав поразку на референдумі про парламентську реформу і оголосив про відставку, передає «Є!» із посиланням на ВВС. 

Попри те, що підрахунок голосів ще триває, вже ясно, що більшість виборців проголосували проти реформ, сказав прем'єр.

Він заздалегідь обіцяв в разі такого результату залишити свою посаду.

Пан Ренці заявив, що, за попереднім підрахунком, "абсолютно ясно", що пропозиція про реформи провалилася. Взявши на себе повну відповідальність за поразку, він закликав табір опонентів, які закликали голосувати проти реформи, сформулювати свої пропозиції.

Я програв, і я говорю про це вголос, хоча маю клубок в горлі, адже ми все-таки не роботи, - сказав прем'єр.
На сьогоднішній день італійська демократія базується на парламентській системі. Коли ми виносили на голосування питання про довіру, ми пропонували спростити цю систему, скасувати двопалатний парламент, знизити вартість політичного управління та розширити область прямої демократії.Ми були недостатньо переконливі, - пояснив Ренці.

Прем'єр залишає посаду, яку він займав 2,5 роки. У понеділок після полудня він офіційно повідомить про своє рішення кабінету, а потім подасть прохання про відставку президенту Італії.

Удачі всім нам, - закінчив свою промову прем'єр.

 Раніше два незалежних опитування на виході з дільниць показали, що проти реформ проголосували близько 60% громадян. Ці дані підтверджують і перші результати підрахунку голосів.

Питання референдуму - реформа сенату - вважається не таким важливим саме по собі, але принципове значення голосуванню додала обіцянка Ренці в разі поразки подати у відставку.

За оцінками експертів, склад і повноваження сенату не настільки важливі для суспільства, проте громадяни, незадоволені напливом іммігрантів з Близького Сходу і економічною стагнацією, отримали можливість висловити невдоволення урядом.

Кампанію під гаслом "Скажи "Ні" очолили антиіммігрантська партія "Ліга Півночі" і популістський рух "П'ять зірок" колишнього коміка Беппе Грілло, який закликає провести референдум щодо відмови від євро.

Один з лідерів "П'яти зірок" Луїджі Ді Майо вже заявив, що рух готовий взяти на себе управління країною.

Із завтрашнього дня ми починаємо роботу над створенням уряду "П'яти зірок", - сказав він.

Привітати переможців референдуму поспішили праві європейські політики.

Італійці відреклися від Ренці і Євросоюзу. Ми повинні прислухатися до цієї спраги до свободи народів, - написала в Twitter лідер французького "Національного фронту" Марін Ле Пен.

Курс євро щодо долара впав одразу ж після оголошення результатів екзит-полів. Експерти заздалегідь висловлювали побоювання через можливі фінансові наслідки голосування для третьої за величиною економіки єврозони.
Явка на референдумі склала близько 60%. Це дуже великий показник для Італії.
Близько двох третин виборців проголосували в багатших північних районах країни, на півдні явка була значно нижчою.
"П'ять зірок" хоче провести в країні ще один референдум, поставивши на голосування питання про вихід Італії з єврозони.
Італійський референдум спостерігачі розглядають в контексті рішення про вихід Британії з Євросоюзу в червні, зростання популярності антиіммігрантського "Національного фронту" у Франції і загального зростання рейтингів популістських партій у інших європейських країнах, а також результатів президентських виборів в США, на яких переміг Дональд Трамп.

   

Читайте також: У Німеччині мігрант зґвалтував і вбив доньку чиновника Єврокомісії
Читайте також: У Гані фейкове посольство США 10 років видавало візи