Політика
19 грудня 2014
Генпрокуратура об'єднала всі справи проти екс-команди Януковича і назвала "державною зрадою"
Після збору необхідних фактів та їх документування Януковича і його спільників будуть заочно судити
news-image

Генеральна прокуратура України кваліфікувала злочини колишньої влади як "державну зраду" і "створення злочинної організації". Проце в інтерв'ю "5 каналу" заявив генпрокурор України Віталій Ярема, пише "Єдність".

Крім того, відомство об'єднало в одне провадження всі злочини, які інкримінуються представникам попередньої влади на чолі з екс-президентом Віктором Януковичем, починаючи з повернення президентських повноважень у 2010 році і до розстрілів активістів Євромайдан в лютому 2014 року.

"На початковому етапі, починаючи з липня, коли були розпочаті кримінальні провадження, вони розслідувалися окремими епізодами. Сьогодні, відповідно до консультацій, які ми проводимо з адвокатами" Небесної сотні " і з провідними фахівцями в сфері юриспруденції, ми прийняли рішення об'єднати всі ці провадження в одне єдине, дати йому кваліфікацію як державна зрада, зокрема, і замах на державний лад України. Це стаття 109 Кримінального кодексу України, а також стаття 255 - це створення злочинної організації В.Януковичем ", - заявив Ярема.

Ярема розповів, що законодавством встановлено один рік, протягом якого у прокуратури є право розслідувати кримінальну провадження. "Тому окремими епізодами буде розслідуватися кожен скоєний злочин, а загальне кримінальне провадження, яке знаходиться у начальника управління, буде узагальнювати ситуацію і, в кінцевому підсумку, стане вінцем цього розслідування", - підкреслив він.

Він також додав, що після збору необхідних фактів та їх документування Януковича і його спільників будуть заочно судити, якщо до цього часу колишнього президента не вдасться доставити на територію України з Російської Федерації.