Політика
13 грудня 2016
Горбачов допускає утворення нового Союзу у межах кордонів СРСР
На думку екс-президента новий Союз може бути з тим же складом країн на добровольних засадах.
news-image

Екс-президент СРСР Михайло Горбачов допускає можливість появи в межах колишнього Радянського Союзу нової Союзної держави, передає «Є!» із посиланням на ТАРС.

Я вважаю, що Союз новий може бути, - заявив він в інтерв'ю, приуроченому до 25-ї річниці розпаду СРСР.
У колишніх кордонах і з тим же складом, добровільно ..., - уточнив він.


В інтерв'ю, приуроченому до річниці підписання документів про фактичну ліквідацію СРСР - так званих "Біловезьких угод", Михайло Горбачов пояснив, чому не намагався заарештувати президента Росії Бориса Єльцина, главу Білорусі Станіслава Шушкевича і лідера України Леоніда Кравчука. Екс-президент СРСР висловив думку, що арешт республіканських лідерів міг обернутися громадянською війною.

Я думаю, це пахло громадянською війною. Це небезпечно. Я зробив інше - я віддав владу, я пішов сам, щоб уникнути кровопролиття, - сказав він.

На думку колишнього радянського лідера, факторами, що підштовхнули до розпаду Радянського Союзу, стали путч ГКЧП в серпні 1991 року і особливості характеру першого президента Росії Бориса Єльцина.

Я думаю, що найбільш серйозно, по-крупному, наслідки пішли після ГКЧП, - припустив він.


Підкреслюючи, що відстоював Союз "до кінця", Горбачов не знімає і з себе частки відповідальності за те, що сталося.

Мені треба було порвати з цією зграєю (вищою радянською бюрократією, яка створила ГКЧП і намагалася відсторонити Горбачова від влади в серпні 1991 року - прим. ред.), я їх інакше не можу назвати, - вважає він.


Горбачов також стверджує, що бачив прояви "владолюбства" Бориса Єльцина ще в бутність його партійним керівником.

Він дуже переживав і дуже був незадоволений, звідси всі його протести, що він не член Політбюро ..., - заявив колишній радянський лідер, який також очолював і КПРС.

На його думку, Єльцин просто "не зрозумів, що його роль важлива, але вона не в тому, що він почав робити, а почав він просто боротися з Союзним центром".

8 грудня 1991 року лідери Росії, України та Білорусі Борис Єльцин, Леонід Кравчук і Станіслав Шушкевич підписали в Біловезькій пущі документи, котрі припиняють існування СРСР, і проголосили створення Співдружності незалежних держави. 25 грудня 1991 Михайло Горбачов оголосив про складання повноважень президента СРСР.

Читайте також: Курс валют на 13 грудня
Читайте також: Грібаускайте повідомила, що саме завдає Україні більшої шкоди, ніж війна
Читайте також: Нардеп побив співробітника СБУ