Суспільство
19 грудня 2014
СБУ оприлюднило нові версії розслідування катастрофи "Боїнга" на Донбасі
Зокрема, в тілах пасажирів знайшли металеві предмети, що не є елементами конструкції літака.
news-image

В тілах пасажирів збитого в липні на Донбасі малайзійського "Боїнга 777" виявлено металеві предмети, що не є елементами конструкції літака. Про це повідомляє "Є"(єдність.інфо) із посиланням на ТСН.

За словами начальника головного слідчого управління СБУ Василя Вовка, представники міжнародної комісії сьогодні-завтра за згодою оприлюднять чергові проміжні результати розслідування. Зі свого боку це робить і українська сторона.

"Це дуже складна справа, але вона рухається. Зокрема, в тілах пасажирів знайдено елементи металеві, які не є елементами повітряного судна. Тобто є підстави казати, що то були елементи ракети", - сказав Вовк.

"Так, ми сьогодні можемо констатувати, що літак впав через зовнішню дію, не було людського фактора (помилки екіпажу, тощо)", - наголосив він.

Як зазначив Вовк, серед інших версій розглядається і версія, що літак був збитий ракетою земля-повітря, але також розглядається версія, що літак був збитий ракетою повітря-повітря.

"Одна мабуть з основних версій, що літак було збито ракетним комплексом "Бук" з території, яка контролюється терористичними угрупованнями", - сказав він.

При цьому Вовк зауважив, що не слід ставитись серйозно до версій, які озвучує російська сторона з відомих причин.

"Російська версія, якщо накласти її на факти, вона сиплеться, - це нісенітниця", - сказав Вовк.

Він також зазначив, що у справі багато людей допитано в якості свідків, але ще багато слід допитати після звільнення захоплених терористами східних територій України.

Нагадаємо, 17 липня в небі над Донецькою областю проросійські бойовики збили літак "Боїнг-777" компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс Амстердам - Куала-Лумпур. Всі 298 осіб, які перебували на борту, загинули. Літак впав у районі Шахтарська в зоні, що контролювалася бойовиками. Тіла загиблих перевезли до Нідерландів для проведення пізнання і експертиз. 24 липня Україна делегувала розслідування катастрофи літака Нідерландам.