Світ
26 грудня 2016
Далеке майбутнє: російські вчені передбачили приєднання Північної Америки і Японії до Росії
У далекому майбутньому Сибірська і Північно-Американські платформи утворюють новий єдиний суперконтинент. Крім того, японські острови приєднаються до території, на якій розташовується сучасна Росія.
news-image

До такого висновку прийшли вчені з іркутського Інституту земної кори, передає «Є!» з посиланням на "РИА Новости".

Сибірська платформа є кратоном, або давньою платформою, фундаментом якої є докембрійські породи. Близько мільярда років тому вона поєднувалася з Північно-Американською платформою, утворюючи територію площею 25 мільйонів квадратних кілометрів. 600 мільйонів років тому стався розкол, в результаті чого виник Палеоазіатський океан. Тим самим почалися процеси, які призвели до появи сучасних материків.

За словами Дмитра Гладкочуба, наявні сьогодні результати, напрацювання, моделі дозволяють прогнозувати, як континенти будуть розташовуватися один щодо одного в геологічному майбутньому.

"Прогноз на 250 мільйонів років вперед вже зроблений. Сибірська платформа знову буде розташовуватися поруч з північною частиною Америки, тобто знову завершиться певний суперконтінентальний цикл, буде утворений новий суперконтинент", - повідомив учений на науковій сесії Загальних зборів СО РАН.

Згідно з прогнозами геологів, острови Японії "приєднаються" до Росії тільки через 30 мільйонів років.

Нагадаємо, 17 грудня почалося масове отруєння підробленим спиртовмісним косметичним засобом "Глід" в Іркутську. Місцевий МОЗ заявив, що причиною став метанол, що містився в рідині для ванн, хоча на етикетці був заявлений етиловий спирт.