Ціни на електронну і комп'ютерну техніку в московських магазинах зросли на третину
Залежно від категорії товару зростання цін склало від 20 до 50%, повідомили в Департаменті інформаційних технологій Москви
news-image

З кінця листопада ціни в московських інтернет-магазинах і роздрібних мережах на електронну і комп'ютерну техніку зросли в середньому на третину, повідомиляє "Є"(єдність.інфо) із посиланням на ТАСС.

"За результатами незалежного моніторингу, проведеного аналітичним підрозділом ДІТ (Департаменту інформаційних технологій), за три тижні - в період з 27 листопада по 18 грудня - в залежності від категорії товару зростання цін склало від 20 до 50%", - повідомили в ДІТ.

У звітному періоді персональні комп'ютери подорожчали на 52,6%, вартість планшетних комп'ютерів діагоналлю до 8 дюймів з підтримкою Wi-Fi збільшилася приблизно на 26%, ціни на ноутбуки і ультрабуки зросли на 47,7% і 41,9% відповідно. Середня вартість телевізорів з діагоналлю менше 32 дюймів виросла на 52%, а ТВ більше 32 дюймів - понад 46%.

За словами керівника аналітичного підрозділу ДІТ Олексія Чукаріна, обгрунтоване зростання цін на споживчу електроніку з урахуванням поточної економічної ситуації не перевищує 12% для товарів особистого вжитку (смартфони, планшети і т. Д.) І 15-17% для товарів тривалого користування (телевізори і комп'ютери).

"Велика частина пристроїв, яка зараз лежить на полицях магазинів, була зібрана кілька місяців тому, тому коливання курсу валют ніяк не могли позначитися на собівартості цих товарів", - підкреслив Чукарін.

Об'єктивні причини для зростання цін фахівці ДІТ спостерігають тільки в сегменті комп'ютерного обладнання та комплектуючих. "Світові ціни на комплектуючі в цілому зросли (в середньому на 5%) через ситуацію на Тайвані, де великі заводи тимчасово зупинені через зміни технологій виробництва.

Рублеві ціни на комплектуючі пішли за світовими. Процесори подорожчали відразу на 63,4%, жорсткі диски - на 58,5% ", - відзначили в департаменті.