У РФ підозрюють, що рубль обвалив українець
Керівному директору Московської біржі "шиють" статтю "за екстремізм" та "маніпуляції на біржі".
news-image

Депутат Держдуми від «Єдиної Росії» Євген Федоров попросив Слідчий комітет перевірити можливі порушення керівним директором Московської біржі за строковими ринками, громадянином США і України Романом Сульжиком. Про це повідомляє "Є"(єдність.інфо) із посиланням на Forbes.

Федоров у своєму зверненні вказав, що Сульжик підтримував Євромайдан в Україні, а в соцмережі публікував гасла Української Повстанської Армії. На думку депутата, це може свідчити про вчинення злочинів, передбачених антиекстремістською статтею Кримінального кодексу РФ.

Крім цього, депутат просить перевірити Сульжика на причетність до злочинів, передбачених статтею «Маніпуляція ринком», і його участь у можливих свідомих маніпуляціях на біржі з метою підриву стабільності російського рубля та вітчизняної економіки.

Російське видання "Известия" зазначає, що Сульжик, не будучи громадянином Росії, брав участь в опозиційних заходах у Москві, зокрема, на Болотній площі. Крім цього, управлінець взяв участь у подіях на Євромайдані й обмінювався рукостисканнями з американським сенатором і противником Росії Джоном Маккейном.

«Ми вважаємо, що удару по російській економіці було неспроста завдано саме таким чином. За чітко спланованою операцією стояли конкретні особистості, і однією з таких особистостей міг бути Роман Сульжик. Зараз ще не всі розуміють, що відбувається, але скоро стане абсолютно ясно, що в оздоровленні нашої економіки і поверненні її на належний рівень без чистки п'ятої колони не обійтися», – вважає Федоров.

У свою чергу в прес-службі Московської біржі відкинули підозри, що хтось із її керівників мав можливість вплинути на торги і курс рубля, оскільки таких інструментів в біржі просто не існує.

Сім'я Сульжиків переїхала в США наприкінці 80-х. Там Роман закінчив університет і до 2008 року працював в американських компаніях, наприклад, у JP Morgan Chase − одному з найбільших фінансових конгломератів у світі.

З 2008 по 2011 був директором у російському представництві Deutsche Bank, в якому очолив підрозділ торгівлі терміновими фінансовими інструментами. З квітня 2012 року обіймав посаду керівного директора по ризиках Московської біржі. У липні того ж року став керівним директором біржі по строкових ринках.

Сульжик також є членом Ради ACI Russia − організації професіоналів фінансового ринку, що входить до Ради національної валютної асоціації.