Політика
1 лютого 2017
У діях депутата Сергія Рибалки є повний склад злочину, - Олексій Станчевський (відео)
Зібраних доказів цілком вистачить для порушення кримінальної справи проти народного депутата Сергія Рибалки.
news-image

Політолог Олексій Станчевський, який разом з колегами оприлюднив результати експерименту-розслідування фактів використання брудного PR в українських медіа та політикумі, заявив, що сподівається на об’єктивне розслідування фактів політичної корупції від слідчих ГПУ та СБУ, передає «Є!», посилаючись на «NewsOne».

Станчевський впевнений, що зібраних доказів цілком вистачить для порушення кримінальної справи проти народного депутата Сергія Рибалки, якщо Верховна Рада зніме з нардепа недоторканість. Станчевський звинувчує Рибалку в тому, що користуючись своїми депутатськими повноваженнями нардеп організував компанію з рейдерського захоплення торговельної мережі АТБ, що поставило під загрозу економічну та продовольчу безпеку країни.

«Ми маємо розуміти, що корпорація АТБ на сьогодні є одним з найбільших платників податків в Україні. За минулий рік вони сплатили 5,5 млрд гривень в бюджети всіх рівнів. І кампанія з дискредитації АТБ – це запуск законопроекту про націоналізацію у ВР, його лобіювання, а також ця медіа-кампанія з метою подальшої зміни власника може бути розцінена як зазіхання на економічні інтереси держави. Чим вже займається Служба безпеки України. Тут є повний склад злочину, з огляду на те, що задокументовано, як нам передавалися ці темники від Сергія Рибалки, задокументовано як ми отримували гроші від Сергія Рибалки. Всі ці моменти у нас є, ми готові співпрацювати зі слідством», – заявив Олексій Станчевський в прямому ефірі телеканалу «NewsOne».

Після передачі всіх документів до Генеральної прокуратури та СБУ активісти Олексій Станчевський, Костянтин Дикань та Дмитро Воронков звернулися до посольств країн G7 з проханням взяти під особистий контроль та моніторинг розслідування у справі тиску на АТБ. Адже, впевнені підписанти звернення, захист приватної власності та інтересів інвестора – є базовою нормою  законодавства всіх розвинених країн світу.

«Ми звернулися до ряду посольств. Перш за все це було американське посольство. Звичайно, згідно з нашим законодавством іноземні посольства та іноземні держави не можуть жодним чином впливати на внутрішню політику, але разом з тим США та інші країни так званої G7, Великої сімки, є великими стратегічними міжнародними партнерами України. І вони здійснюють макро-фінансову допомогу, і не тільки, в рамках пакету допомоги Україні. Наше прохання полягало в тому, щоб відповідні посольства країн G7 здійснювали моніторинг та тримали руку на пульсі, коли почнеться процес розслідування дій народного депутата Рибалки. Окрім цього Сергій Рибалка як народний депутат, є членом груп міжпарламентських зв’язків з парламентами інших держав – це Китай, Узбекистан, Казахстан, ОАЕ. Відповідно до посольств цих держав ми також направили листи з проханням тримати цю ситуацію на контролі і здійснювати її моніторинг», – розповів Станчевський в ефірі «NewsOne».

Станчевський також повідомив, що відтепер адвокатом групи політологів-розслідувачів, які викрили факти політичної корупції у вітчизняному парламенті та медіа став відомий правозахисник, народний депутат ВР першого демократичного скликання, екс-боєць добровольчого батальйону «Айдар» Іван Макар. Станчевський заявив, що за фахової юридичної підтримки, а також за підтримки та контролю іноземних партнерів, українська влада зможе ефективно здолати внутрішню корупцію.

«Наші служби не дуже хочуть відкривати справи проти керманичів державних, особливо коли це питання стосується політичної корупції, чим це є насправді у ситуації з тиском на АТБ. І звернення до іноземних посольств додасть нашим правоохоронцям впевненості у власних діях щодо цього розслідування. Коли вони знатимуть, що ситуацію з АТБ моніторять наші європейські та американські партнери, тоді вже буде важче «розписати» чи закрити цю справу, а треба буде пускати її в хід. Тим більше, що вся необхідна доказова база, вона є, ми готові її передати слідчим» – висловив впевненість Станчевський.