Політика
30 грудня 2014
Лукашенко готовий на рівних співпрацювати з Заходом, але не на шкоду "братньої" Росії
Президент вважає, що геополітична обстановка в світі і навколо Білорусі стає складніше, тому необхідно діяти на випередження
news-image

Білорусь буде прагнути до нормалізації відносин із Заходом, але не на шкоду Росії, пише Є |  Єдність.інфо із посиланням на ТАСС.

Цю позицію озвучив президент республіки Олександр Лукашенко, представляючи нового голову своєї адміністрації Олександра Косинца.

"Якщо вони хочуть з нами на рівних співпрацювати і дають сигнали до цього, ми приймемо цей сигнал. Ми завжди говорили про це - давайте сідати за стіл переговорів і домовлятися", - сказав він. Білорусія межує із Заходом і не хоче ніяких зіткнень - ні політичних, ні дипломатичних, запевнив Лукашенко. "Половина нашої торгівлі там. Якщо Захід протягне нам руку співпраці, то треба цим скористатися", - додав він.

"Нам сьогодні цю країну ніхто в світі не замінить, - продовжував він, говорячи про відносини з Росією. - Білорусь не буде діяти на шкоду братньої Росії".

В цілому президент висловив думку, що геополітична обстановка в світі і навколо Білорусії, зокрема, стає складніше. Тому перед обличчям зовнішніх загроз Мінську необхідно діяти на випередження.

За оцінкою президента, 2015 для Білорусі стане ключовим з багатьох напрямків. Зокрема, стане реальністю Євразійський економічний союз, і тут, за словами президента, не можна допустити втрати власних інтересів.

"Окреме питання - відносини з Заходом, - зазначив Лукашенко. - Так, є позитивні моменти як у політичній, так і в економічній області. Давайте будемо продовжувати роботу в цьому напрямку. Але ні в якому разі не можна допустити тиску на нас".

Він додав, що "ні з Заходу, ні зі Сходу тиск неприйнятно, особливо з майбутніми виборами (президентські вибори в 2015 році)".