Політика
5 лютого 2015
Порошенко наполягає на поставках сучасних озброєнь з країн-членів НАТО до України
Президент України Петро Порошенко наполягає на поставках сучасних озброєнь з країн-членів НАТО до України.
news-image

Про це він заявив в опублікованому у четвер інтерв’ю німецькому виданню Die Welt, інформує "Укрінформ".

За словами Президента, ескалація ситуації на Донбасі разом з різким зростанням числа жертв серед цивільного населення мали б спонукати Альянс надати Україні ще більшої підтримки, зокрема і постачанням зброї. Порошенко зазначив, що НАТО слід було б постачати Україні "сучасні види озброєнь для захисту та оборони від агресора", а Україна потребує значної військової, технічної та фахової допомоги для поліпшення боєздатності української армії, яка чинить спротив російській агресії.

Глава Української держави наголосив, що Київ прагне миру. "Але мир слід захищати, а для цього нам потрібна сильна армія з новими сучасними озброєннями", - відзначив він. За словами Порошенка, наразі на території України перебувають від п’яти до дев'яти тисяч російських солдатів разом з великою кількістю озброєнь. На тлі цього він застеріг від наслідків "гібридної війни" і зауважив, що важливим є розуміння з боку НАТО серйозності небезпеки загострення ситуації в усій Європі. "Київ потребує солідарності та одностайності з боку ЄС. Визначальним є продовжувати зусилля, спрямовані на те, щоб переконати Росію припинити цю безглузду війну", - підкреслив Президент.

Читайте також: Порошенко готовий був здати Путіну економічну асоціацію з ЄС в обмін на мир в Донбасі - FT

Київ, у свою чергу, готовий до переговорів у "нормандському форматі", запевнив Порошенко. Водночас він заявив, що для цього необхідний прогрес у виконанні мінських домовленостей, під якими поставили свої підписи представники України, Росії та самопроголошених "ДНР" та "ЛНР". Тож, на переконання Глави держави, для досягнення перемир'я потрібно припинити вогонь, вивести іноземні війська з території України, відвести важке озброєння від лінії розмежування, закрити кордони та звільнити заручників.

Президент також наголосив на ключовій ролі Німеччини у врегулюванні ситуцації на Донбасі. З огляду на це, Порошенко подякував Федеральній канцлеру Анґелі Меркель за її активний внесок у те, щоб покласти край "агресії проти України". Порошенко нагадав, що за останні вісім місяців він мав більше 50 зустрічей і телефонних розмов з Анґелою Меркель, зокрема і щодо перемовин у "нормандському форматі".