Війна
7 лютого 2015
Партизанський загін "Тіні": переможе в цій війні народ, а не влада
Війну веде не влада, а народ. І переможе в цій війні народ, а не влада. А влада...Якщо вони зіллють Донбас, тоді нехай живуть озираючись. Все життя.
news-image

Завдяки сторінці Олександра Гладкого у Фейсбуці партизанський загін "Тіні" став відомим на всю країну.  

Його словам, можна не вірити. З його оцінками можна не погоджуватися. Але його впевненості у своїх силах і переконаності у своїй правоті не можна не заздрити.  

- Не боїтеся прізвище світити? 

- Гладкий - це не моє прізвище. А чого я маю боятися? Кому треба - і так вичислять. Нехай ще спробують взяти. 

- Ви до війни ким були? 

- Працював у службі безпеки компаній і корпорацій. До цього - оперуповноваженим з особливо важливих справ. 

- Коли ви самі для себе вирішили, що доведеться брати в руки зброю? 

Читайте також: Поранений "кіборг", який закрив від вибуху комбата, досі поруч з ліжком шукає зброю

- 13 березня 2014 року. Після того як я був на мітингу на площі Леніна в Донецьку, і нас усіх ледь не спалили в автобусі. 

- Назва "Тіні" хто придумав? 

- Я. Ми ж тіні ворогів. Ми завжди поруч з ними. І як не можна вбити власну тінь, так не можна і знищити нас. 

- Я не питаю вас про точну кількость, але про яку кількість бійців-партизан йде мова: про одиниці, десятки, сотні? 

- Про десятки. 

- Всі місцеві? 

- Так, всі з Донбасу.  

- Ці люди проживають як на звільнених, так і на окупованих територіях? 

- Я не готовий відповідати на це питання. 

- Випадки зради або втечі були? 

- Ні. 

- Ви працюєте по всій Донецькій області? 

- Від Новоазовська до Донецька. 

- Зброя у вас звідки? 

- Трофейна. Перші стволи добували руками. Руками вбивали тих, у кого була ця зброя. 

- У вас велика кількість навчених людей, здатних вбивати руками? 

- Досить двох знищити, і в тебе вже є зброя. І потім, хто тримав цю зброю в руках? Наркомани, алкоголіки. Так що здобути її було не так складно, як здається. 

Читайте також: У донецькому аеропорту знайшли живого "кіборга": боєць провів під завалами 8 днів

- Наскільки я розумію, у вашому загоні воюють самі різні люди. 

- Серед нас є офіцери. Але їх небагато. В основному добровольці, які навчаються працювати на ходу.  

- А де тренуватися? Полігонів у нас, вибачте, немає. Навіть "зеленки" немає. Поля скрізь. Закріплюємо новачків за більш досвідченими, і все. У мирному житті ці люди навіть не здогадувалися, що здатні на багато що. Що без тренувань вони швидко набудуть такі знання, такі вміння.- Але хоча б мінімальними навичками, скажімо, в області вогневої підготовки, вони повинні володіти. 

 - На виконання яких завдань ви націлені? 

- Фізичне усунення супротивника, диверсії, а також збір даних і передача їх ВСУ. Іноді працюємо з збройними силами щодо коригування вогню. 

- У вас постійний зв'язок з ВСУ? Ви першими на них вийшли, або вони самі шукали контакту з вами?  

- Військові, на жаль, ніколи не проявляють ініціативу. Ми самі проявляли ініціативу і виходили на військових. В даний час всі командири вже обросли контактами в армії, і передача інформації йде по ланцюжку. Якщо на блокпосту здійснюється ротація, контакти передаються зміннику. Йому передають наш контактний номер телефону та кажуть: до них можна звертатися за будь-якого питання. 

- Коли мова йде про фізичне усунення супротивника, це випадковий вибір мети? Чи відстежуєте ви цілеспрямовано і відпрацьовуєте якийсь конкретний об'єкт? 

- Групи, які входять у загін, діють автономно. 70-80% заходів для знищення противника (як живої сили, так і техніки) здійснюється у режимі вільної полювання. Як правило, вибираються доступні цілі, знищення яких дозволить вийти з операції з мінімальними втратами. Іноді ставляться конкретні завдання. Наприклад, відпрацювання командирів підрозділів. Три місяці тому ми переорієнтувалися на знищення переважно військовослужбовців Російської Федерації, російських найманців і командирів сепаратистів.  

- І скільки таких цілей ви ліквідували?  

- Андрій Борисов, позивний "Чечен", польовий командир, колишній комендант р. Маріуполя, знищений разом з двома офіцерами ГРУ, Протасовим і Лысяковым. Генерал Сергій Андрейченко і польовий командир Рафі Абдул Джабар, з ними 12 росіян і шість чеченців. 23 листопада в районі Комінтернового ліквідовано вісім чеченців, сім росіян і три сепаратиста, які прибули для організації контрпартизанської боротьби. Серед них позивні "Лев", "Обраний" і "П'ятий". 27 грудня при співпраці з СБУ був знищений командир снайперської групи Амір Алданов, позивний "Лідер". У січні ліквідували російського генерал-майора Петра Павлова. І генерала-зрадника Олега Моргуна, колишнього начальника маріупольської міліції, який перейшов на бік сепаратистів. Працювали з СГД по Захарченко, але промахнулися, вбили охоронця.  

- Читав, що це був армійський снайпер.  

- Я знаю, що це був наш чоловік. Знаю ім'я цієї людини. Нашу роботу досить часто приписують собі інші. Ми звикли.

- Реально ліквідувати таких персонажів як "Моторола" або "Гіві"?

- Звичайно.

- Тоді чому вони досі живі?

- За ними ходять, дивляться. На Гіві вже он скільки замахів було...

- Скільки?

- Мені відомо про двох.

- Такий везучий?

- Ми були в кроці від ліквідації. Поки у Всевишнього інші плани.

- На генералів, яких ви, за вашими словами, ліквідували, вийшли випадково або цілеспрямовано?

- Цілеспрямовано.

- Звідки у вас впевненість, що ліквідовані дійсно є російськими генералами?

- У нас надійні джерела.

- Загальне число ліквідованих можете назвати?

- До 600 чоловік. Але у мене немає останніх даних, хлопці не виходили на зв'язок. Частина групи піднялася на північ. Працюють по спинах противника.

- Підтверджувати ліквідацію, наскільки я розумію, у вас особливої можливості немає.

- Так, з доказовою базою у нас складно. Як правило, ми працюємо в сутінках або в нічний час, найчастіше на дистанції. Ні часу, ні можливості займатися, скажімо, фото - або відеофіксацією у нас немає. Цілі рекламувати себе теж немає. Наше завдання - забезпечити Росію достатньою кількістю трун. Щоб до громадян тієї країни дійшло, куди вони влізли.

- Які у нас втрати?

- "Трехсотых" у нас немає. Тільки "двохсоті". Ми втратили вісім бійців. Я до своїх втратами також відношу п'ятьох хлопців з ДРГ (диверсійно-розвідувальна група. - Прим. ред.) мого друга Віталіка Українцева, які загинули у районі Пісків. І ще один мій хороший друг загинув в Донецьку. 14 осіб, за упокій яких я ставлю свічки. 

- Де і коли була перша серйозна робота?

- Навесні ми двічі взяли Маріупольський виконком. Спочатку в квітні, фактично брали голими руками. Ми виконували поставлене перед нами завдання: вибили звідти "орків", вилучили три автомати і кілька ПМ і викликали силовиків під керівництвом Валерія Андрощука, який тоді був начальником УВС Маріуполя. Вони оточили виконком. Провели слідчо-оперативні дії з затриманими. Але вже ввечері з подачі Хотлубея (мер Маріуполя. - Прим. ред.) там виявився прапор "ДНР".

А коли ми приїхали у Дніпропетровськ, нас запитали: "А що, слабо взяти виконком вдруге?" І ми його ще раз взяли 6 травня.

- А в Дніпропетровську ви що робили?

- Дніпропетровськ ми приїхали за винагородою, обіцяним Коломойським.

- За полонених?

- Ми нікого ніколи не беремо в полон. Тоді, якщо пам'ятаєте, обіцяли платити не тільки за полонених, але і за зброю, і за звільнення захоплених адміністративних будівель. Ми хотіли отримати винагороду за звільнення будівлі.

- Заплатили?

- Ні. Але це неважливо. Ми ж не за гроші воюємо. Обіцяні 10 тисяч були приємним бонусом. Не отримали бонус - і Бог з ним.

6 травня ми звільнили Маріупольський виконком другий раз. Взяли його трьома п'ятірками". Використовували рідину "Фіалка", що провокує сильний удар по слизовій. Обробили будівля, вони всі звідти і повыползали.

Потім ми з групами відійшли на Донецьк. У Маріуполі залишилася одна група. Коли
9 травня в Маріуполі почалася стрілянина, все, що змогла зробити ця група, - вивести з ладу два захоплених у військових БМП. Один вона спалила, а другий залила "хімією".

- Коли "Азов" звільняв Маріуполь, ви надавали йому підтримку?

- Сепаратисти тоді переповзли в 4-й корпус інституту і будівля банку на перетині Грецької та Італійської. Поставили там барикади, посилили їх важкою зброєю, гранатометами, кулеметами, бронетехнікою.

Я спілкувався з Ігорем Мосийчуком. Домовилися, що в певний момент наша група опрацює "Фіалкою" обидві будівлі з "орками" і зробить проходи через два блокпости. При цьому я попередив "азовців", щоб вони обов'язково використовували протигази, і пояснив, які. Ми своє завдання виконали.

Напередодні операції "Азов" абсолютно правильно запустив інформацію про підготовлюваний штурмі і про те, що батальйон отримав важке озброєння.

І тому на момент штурму "орків" там було до сотні "упоротых", і все. Решта пішли. Забрали важке озброєння, полонених і пішли. "Чечен" і його команда розсмокталися по місту, а потім пішли на північ, у бік Слов'янська. 

- Що для вас є пріоритетом в роботі - знищення противника, диверсійна робота або збір розвідданих?

- Для підтримання добрих відносин з ВСУ необхідно збирати розвіддані. Але працювати просто розвідниками молодим хлопцям (а їх багато) нецікаво. Вони хочуть більш активних дій. І це правильно. І необхідно. Тому займаємося знищенням особового складу, техніки. Використовуємо Монкі (МОН - осколкова керована міна спрямованої дії. - Прим. ред.) і фугаси.

- Ви здійснюєте диверсійних актів на комунікаціях?

- Ми підриваємо техніку. Обробляємо "хімією" танки і "Гради". На комунікації ми ще не виходили. Був випадок, коли в Тельманівському районі ми вивели з ладу підстанцію. Але це був відволікаючий удар. Нам це було необхідно, щоб відвернути увагу і безпечно піти. Ми намагаємося працювати на дистанції. Без необхідності в безпосередній вогневої контакт не входимо.

- Якщо характер взаємин між вами і ВСУ зміниться, і армія буде зацікавлена не тільки в зборі розвідувальної інформації, але і в активізації диверсійної роботи, ви готові йти назустріч військовим?

- Потрібно оцінювати рівень складності завдання, власні можливості. Якщо ми зможемо це виконати - виконаємо. Якщо ні - значить, немає.

- Потрапляли В засідки?

- Група з п'яти чоловік пішла на Луганськ і зникла. Ймовірно, потрапила в засідку. Це була перша і єдина поки що спроба виходу в іншу область.

- Зброя та боєприпаси як поповнюєте?

- Трофеї.

- Інших способів немає?

- Є. ВСУ нам трохи допомагає. На рівні особистих контактів. Ще допомагають волонтери - бронежилетами, одягом, термобілизною.

- А волонтери як на вас виходять?

- Вони працюють з "Дніпро-1". А я там формально числюся.

- А "нічники", тепловізори?

- У хлопців є трофейні. Є все. Наприклад, в Тельманово в лікарні була сепаратистська підпільна майстерня з ремонту зброї. Ми знаємо, де їх майстерні. Ми вирішили завдання, взяли, що треба, потім залили "хімією" приміщення.

- Хтось, крім вас, ще числиться в підрозділах ЗСУ, МВС або НГУ?

- Ніхто.

- Тобто статус учасників АТО, вони, швидше за все, не отримають?

- Якщо найближчим часом не вдасться щось зробити в цьому напрямку, то, швидше за все, немає. Раніше багато хто багато чим обіцяв допомогти. Особливо перед виборами у Верховну Раду. Але ті, хто туди потрапляє, як правило, відразу байдужіють до війни. Хоча є винятки. Наприклад, Тарута.

Навіть незважаючи на те, що він потрапив у це місце прокажених, Верховну Раду, продовжує допомагати, чим може. На мій погляд, дві людини дуже багато зробили для України в цей складний час - Тарута і Корбан. У них могли бути і не патріотичні мотиви, але їх інтереси збіглися з інтересами народу України. І вони виклалися по максимуму. І продовжують викладатися досі.

- У вас є план "Б" на той випадок, якщо лінія дотику, не дай Бог, переміститься досить далеко від того місця, де працюють ваші бійці?

- Автономні групи. Вони в змозі забезпечити себе всім необхідним - зброєю, боєприпасами, продовольством. У ворога є все, що нам потрібно.

Я б не переоцінював участь ЗСУ в забезпеченні нас боєприпасами і всім іншим.

І, до речі, у нас періодично виникали проблеми з проходженням наших блокпостів. Сепаратистські блокпости ми проходили нормально, а от з нашими - проблеми.

Так що якщо не буде поруч армії - некритично. 

- А психологічно?

- Ми звикли працювати в оточенні ворога. Така робота. Я без гранати тільки в Києві, Дніпропетровську та Запоріжжі. Полон точно не виберу. Якщо якась група сильно себе "підсвітить", я її виведу під один з наших батальйонів. Враховуючи особисті контакти з комбатами, зможу це зробити.

Перебування в безпосередній близькості від ворога - наша робота. Ворог повинен відчувати силу опору народу на окупованій території. А ми повинні підготувати і інші області - Запорізьку, Дніпропетровську, Харківську та Херсонську - до партизанського руху.

- Ви думаєте, що війна зайде так далеко?

- Ми повинні розглядати всі варіанти. Якщо це станеться, то бачу один вихід - почати війну на території РФ. Якщо почнеться просування російських військ вглиб країни, ми організовуємо їм локальні апокаліпсиси на їх території.

- У чому специфіка роботи з місцевим населенням?

- У тому, щоб знайти потрібних бабусь і дідусів, за допомогою яких перевіряється та чи інша інформація.

- І як ви зацікавлюєте свої джерела?

- Якщо бабуся отримує 200-300 грн, як же вона не допоможе?

- Звідки у вас кошти для роботи з населенням?

- Я отримую зарплату і преміальні.

- Але цього недостатньо?

- Вистачає.

- Серйозно?

- Я ж не кажу, що ми тотально всіх "підгодовуємо". У мене преміальні 28 тис. грн. Можу жертвувати на спільну справу. Заради майбутньої перемоги. Впевнений, вона буде швидкою і остаточною.

Адже Народ не можна перемогти. Є, звичайно, окремі пролетарі, що живуть у своєму вигаданому світі. Я багато їздив і бачу відмінність нашого народу від російського. Він не поганий і не хороший, просто інший. І цей народ не перемогти.

- Ви ж не будете сперечатися, що на Донбасі таких, як ви, меншість?

- Але і "орки" не в більшості. Я впевнено можу говорити, що, наприклад, в Новоазовському районі проукраїнськи налаштованих стало більше. Людям є з чим порівнювати.

- Більшість просто сидить і чекає.

- Хай сидять і чекають. Найголовніше, щоб не сіпалися зі зброєю.

- Зі зброєю теж чимало.

- З кожним днем все менше. Людський ресурс має властивість закінчуватися. Я розумію, що Кремль перетворив Донбас в зону утилізації свого генетичного сміття. Але рано чи пізно і це джерело вичерпається.

- Яке співвідношення місцевих та росіян в лавах супротивника?

- Я можу говорити тільки про зону нашої відповідальності. Раніше тут було близько 5 тис. озброєних осіб. З них близько тисячі було сепаратистів і 4 тисячі росіян. Зараз ситуація змінилася, періодично здійснюється передислокація. Не можна однозначно говорити, потрібно прив'язуватися конкретно до місця і часу. Новоазовська траса, наприклад, повністю контролюється росіянами. З сепаратистами у них дуже погані відносини, росіяни їх тримають за гарматне м'ясо. Партизани одного разу цим скористалися і спровокували бій між "орками" і чеченцями.

- Перемир'я з противником не вірите?

- Так не можна з ними домовлятися!

- Тобто потрібно воювати до упору? Брати Донецьк і Луганськ?

- Взяти Донецьк, Луганськ сам здохне.

- Але штурм великих міст передбачає великі втрати.

- Це якщо мислити лінійно. А ця війна не лінійна. Нехай шукають рішення. Треба - я їм підкажу. Завжди є рішення. Якщо влада бачить порятунок тільки в капітуляції, це точно не влада переможців.

Війну веде не влада, а народ. І переможе в цій війні народ, а не влада. А влада...Якщо вони зіллють Донбас, тоді нехай живуть озираючись. Все життя.
 

Олександр Пунтус

ZN.UA

Читайте також: Якщо тут у тилу не буде зрадників, то ми там переможемо, – поранений боєць