Політика
2 березня 2018
Президентом Вірменії став екс-посол Армен Саркісян
Армен Саркісян був єдиним кандидатом на посаду.
news-image

Парламент Вірменії шляхом таємного голосування обрав президентом республіки колишнього прем'єр-міністра, посла у Великій Британії Армена Саркісяна, який був єдиним кандидатом на цю посаду, передає «Є!» із посиланням на Інтерфакс.

За його кандидатуру проголосували 90 депутатів, проти - 10, один бюлетень визнано недійсним. Для обрання кандидатові в президенти необхідно було отримати щонайменше 79 голосів зі 105.

Кандидатура А.Саркісяна на посаду президента була висунена фракціями правлячої Республіканської партії (РПВ) та Вірменської революційної федерації "Дашнакцутюн" (ВРФД).

Опозиційна фракція "Елк" (9 депутатів) раніше заявила, що проголосує проти кандидатури А.Саркісяна. Інша опозиційна фракція "Царукян" (31 депутат) оголосила, що проголосує за кандидата від партії влади. РПВ і ВРФД разом забезпечують 65 голосів.

Повноваження нинішнього президента Вірменії Сержа Саргсяна завершуються 9 квітня.

Відповідно до нової Конституції, президента обирають терміном на сім років.

Новий президент Вірменії вступить у повноваження 9 квітня. Того самого дня уряд піде у відставку.

Зі вступом на посаду нового президента країна повністю перейде до парламентської форми правління.

А.Саркісян народився 23 червня 1953 року в Єревані. Одружений, має двох синів, трьох онуків. Закінчив факультет фізики і математики Єреванського держуніверситету (ЄДУ). Викладав в ЄДУ, а в 1984 та 1989-1991 рр. - в Кембриджському університеті та Інституті математики університету Лондона.

А.Саркісян в 1992-1995 рр., 1998-2000 рр. і з 2013 року обіймав посаду посла Вірменії у Великій Британії. Обіймав також посади посла в ЄС, Бельгії, Нідерландах, Люксембурзі та Ватикані. У 1995-1996 рр. був керівником місії Вірменії в ЄС.

У листопаді 1996 року був призначений прем'єр-міністром Вірменії, проте через чотири місяці подав у відставку через проблеми зі здоров'ям.

Тривалий час був консультантом у компаніях British Petroleum, Alcatel, Telefonica. Є засновником астанинського щорічного Євразійського медіафоруму.

А.Саркісян - власник компанії Knightsbridge Group, яка складається із більш ніж 15 компаній, що працюють у різних галузях промисловості (енергетика, захист довкілля, нафто- та газодобувна промисловість, мультимедіа, високі технології, телекомунікації). Група компаній бере участь у проектах в Європі, Росії, Китаї, Монголії, Індії та Казахстані.

Читайте також: Чехія відмовилася приймати мігрантів за квотами ЄС