Війна
9 лютого 2015
"Ми бачимо кільце, яке замикається": волонтери просять вивезти 5 тисяч осіб, що залишаються в Дебальцеве
У Дебальцевому залишаються близько 5 тисяч осіб, які дуже просять вивезти їх з території обстрілу.
news-image

Волонтери просять про "коридорі" на два дні: один день - на підготовку, щоб сповістити жителів, розклеїти оголошення, тому що мобільний зв'язок не працює - там немає світла третій тиждень.

У Дебальцевому залишаються близько 5 тисяч осіб, які дуже просять вивезти їх з території обстрілу.

Про це волонтери Діана Макарова (благодійний фонд «Діани Макарової») і Наталія Воронкова (Волонтерська сотня «Добровілля») повідомили на прес-конференції в Києві, передає Є! Єдність.инфо з посіланням на УНІАН

Вони підкреслили, що ситуація в Дебальцеве ускладнюється з кожним днем через військові дії.

 

«Ми бачимо кільце, яке замикається. Ми бачимо, як мирні жителі страждають. Перш за все, гуманітарний колапс, який там існує, тому що у них проблеми з харчуванням, з поставками їжі та води, свічок, одягу і, самого головне, медикаментів », - зазначила Макарова, пояснивши, що в місті залишилося дуже багато людей, які хворіють на гіпертонію та інсулінозалежний діабет.

За її словами, вже протягом двох тижнів спільними зусиллями волонтери вивозять жителів з Дебальцевого, але робити це стає все складніше. Зокрема, сьогодні в місті, за словами волонтерів, не змогла проїхати жодна машина.

Читайте також: Рятувальники не змогли вивезти людей з Донецької області через обстріли

Як повідомила Макарова, 6 лютого, завдяки досягнутим домовленостям про «зелений коридор», який діяв протягом 4-х годин, з Дебальцевого вдалося евакуювати 766 жителів. У вивезенні були задіяні й інші волонтерські організації, їх транспорт, а також автобуси, які надала, в тому числі і київська влада, сили Держслужби з надзвичайних ситуацій.

«Проте ми знаємо, що в Дебальцеве залишилося близько 5 тисяч осіб, які не просто просять, благають допомогти їм виїхати», - зазначила волонтер.

У зв'язку з цим вона повідомила про ініціювання ще одного «зеленого коридору», але на більш тривалий час - два дні.

«У Дебальцевому стає все гірше, люди хочуть звідти виїхати. Їх потрібно звідти витягнути. Ми хочемо просити ще один коридор. Але дайте нам два дні: один день - на підготовку, щоб ми змогли сповістити жителів, розклеїти оголошення, тому що мобільний зв'язок не працює - там немає світла третій тиждень, а також потрібно вивчити обсяг допомоги, яка буде потрібна для евакуації, а другий день - уже для вивозу. І ми просимо з 6 ранку до сутінків. Тому що за 4 години мало що можна встигнути », - зазначила Макарова.

У свою чергу, Воронкова заявила про необхідність досягти домовленостей двох сторін - української та «ДНР» - про «день тиші», щоб забезпечити всім необхідним тих мирних жителів, хто не покине Дебальцеве з якихось причин.

«Це залишаться ті ж діти, старі. Ми просимо раз на тиждень оголошувати «день тиші». Ми просимо пропускати і з нашого боку, і з боку «ДНР» бригади медиків, машини з гуманітарною допомогою, з питною водою, можливо, з бензином для генераторів тощо. Один день на тиждень, щоб допомогти вижити тим людям, які залишаться », - сказала Воронкова.

Вона також вважає за необхідне забезпечити можливість евакуації людей на територію, яка контролюється українською владою, і на територію, контрольовану бойовиками.

«Ми повинні повідомити людям, що будуть автобуси з обох сторін, тому що вони мають право вибирати, і поїхати туди, куди хочуть. Цього разу було не так багато бажаючих їхати на ту сторону - 40 осіб, але, можливо, будуть ще. Потрібно дати їм цю можливість, і вони повинні бути поінформовані », - сказала Воронкова.

Блокування гуманітарних ініціатив, на переконання волонтерів, призведе лише до озлоблення людей.

Як повідомлялося раніше, за даними Кабміну, з 29 січня по 7 лютого з міст і селищ Донецької та Луганської областей волонтери та рятувальники вивезли понад 4,5 тис. чоловік.

Читайте також: На Донеччині з-під обстрілів бойовиків вивезли мирних жителів

Зокрема, в Донецькій області 6 лютого через Дебальцеве найближчих населених пунктів (Новогригорівка, Комуна, Миронівське, Червоний Орач), а також з Авдіївки, вивезли 753 людини, у тому числі 81 дитини і трьох осіб з обмеженими можливостями.

Сьогодні, 9 лютого, заступник голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Василь Стоєцький заявив, що гуманітарні коридори для евакуації людей з Дебальцеве і Авдіївки відсутні.

За його словами, гуманітарні коридори для безпечного вивозу людей із зони бойових дій були організовані практично тільки двічі, але людей будуть намагатися вивезти на броньованих вантажівках.