Події
11 липня 2018
Член Синоду Вселенського патріархату: Московська церква є дочкою української
На думку митрополіта, ніхто не може стверджувати, що московська церква є материнською церквою для України.
news-image

Московська церква є дочкою української церкви, яка, у свою чергу, є дочкою Вселенського патріархату. На цьому наголосив член Святого і Священного Синоду Вселенського патріархату, митрополит Елпідофор в інтерв’ю  російському виданню "Православие и мир", яке видання Укрінформ переклало з грецької мови, передає «Є!»

"У випадку з українською церквою принаймні парадоксальним і викривленим є твердження будь-кого про те, що церква в Москві є матір'ю церкви України. Якраз навпаки. Московська церква є дочкою української церкви, яка - українська церква - є дочкою Вселенського Патріархату. Знаєте, що християнізація (хрещення) Русі (росів) - не росіян, бо як відомо, Київська Русь - це інше, тобто сьогоднішніх українців, - відбулася при Володимирі, з його наверненням. Отож, юрисдикція Вселенського патріархату - це Україна, це Київ, а отже і мати-церква", - сказав він.

Член Синоду Вселенського патріархату також прокоментував уточнення журналіста про те, що, мовляв, в ті часи ще не було України:

"Була; територія може називатися по-різному, але земля та сама, нас не цікавить назва, територія, нас цікавить канонічність. Можливо, називалася по-іншому, але ми говоримо про ту саму землю, принаймні про ту ж географічну територію. Так, українській церкві є матір'ю церква в Константинополі, а московській церкві є матір'ю церква в Києві".

Окремо він вказав на те, що це було визнано раніше і самим московським патріархом Кирилом, який, перебуваючи з офіційним візитом в Константинополі, заявив, що "для нас Київ є наша батьківщина, є наша мати".

"То ж, як бачите, речі з іншої точки зору викладено, і сьогодні ніхто не може стверджувати, що московська церква є материнською церквою для України. Це - історично і канонічно, і в усіх відношеннях парадоксально стверджувати щось подібне", - підкреслив митрополит Елпідофор.

За його словами, природнім є і те, що як тільки виникає незалежна держава, "природним наслідком для неї є створення своєї незалежної церкви".

Член Синоду ВП також додав, що рішення про надання автокефалії належить виключно Вселенському патріарху і Синоду Константинопольському, як це відбувалося з усіма патріархатами.

 

"Патріархат Росії, Румунії, Болгарії, Сербії, Грузії, всі ці церкви прийняли власну автокефалію і патріархальний статус від ВП, не було співпідписів інших церков, не було ніякого спільного прийняття рішень", - заявив митрополит він.

Раніше, 4 липня, російське видання "Православие и мир" опублікувало інтерв'ю із впливовим грецьким ієрархом, стійким прихильником української автокефалії, членом Синоду Вселенської патріархії Елпідофором. 

Між тим, у російській версії інтерв'ю було подано не в стандартній формі запитання-відповіді, а у формі цитат і непрямої мови, а самі запитання журналістів звучали як коментарі. При цьому коментування видання зайняло більше місця, ніж відповіді спікера. 

Оскільки текст містив посилання на оригінал розмови грецькою мовою, Укрінформ вирішив перекласти інтерв’ю українською. 

Читайте також: Росіяни можуть дійти до Таллінна за два дні, але тут вони й помруть - командувач ССО Естонії