Ігор Сечин: нафтовик в серці путінського Кремля
Він неодноразово висловлював стурбованість тим, що може виникнути світовий дефіцит нафти, якщо компанії не відновлять інвестиції в її видобуток
news-image

Ігор Сечин, глава російського нафтового гіганта "Роснефть" і один з найвпливовіших людей в Росії, заявив, що європейські санкції проти його компанії є беззаконним нехтуванням демократії, пише кореспондент Independent, передає Є! Єдність.інфо

Чоловік, який повсюдно вважається найближчим радником Володимира Путіна, заявив, що в результаті санкцій, які, за його словами, є "абсолютно незаконними та необґрунтованими", світова економіка зіткнеться з "важкими наслідками".

Він також розповів про те, як" Роснефть ", 20% якої належать британській BP, буде справлятися з падінням цін на нафту, повідомивши про те, що компанія скоротить свою програму капіталовкладень на цей рік приблизно на 30%.

"Хоча він прогнозує збереження волатильності і каже, що не хоче грати в" угадайку ", за його словами, ціни на нафту можуть знову почати рости в останньому кварталі цього року", - йдеться в статті. Це пояснюється тим, що надлишок нафти в даний час незначний, порівняно з попередніми нафтовими кризами, як в 1985 році. Більше того, попит на нафту зростає, головним чином, в Азії, а не падає, як в 1985 році, заявив Сєчін.

Читайте також: У Росії вже придумали чому не виконуватимуть Мінські домовленості

Він неодноразово висловлював стурбованість тим, що може виникнути світовий дефіцит нафти, якщо компанії не відновлять інвестиції в її видобуток, йдеться в статті.

"Якщо рівень інвестицій відновиться, то ціна на нафту наступного року може скласти 60-80 доларів за барель, заявив він. Однак якщо цього не станеться і відповідність між попитом і пропозицією не буде відновлена, то ціна може знову підскочити до 100-110 доларів , оскільки недостатність капіталовкладень в бурильні роботи викличе перебої у виробництві ", - передає автор статті.

Після того як судовий позов "Роснафти" проти санкцій ЄС був перенаправлений з Високого суду Лондона до Європейського суду, Сечин заявив: "Ми боремося - справа буде розв'язана".

Читайте також: Мінська угода – бомба сповільненої дії

Він розкритикував європейську владу за те, що санкції були введені таким чином, щоб запобігти судовим позовам проти них: "Це турбує мене найбільше ... ЄС ввів заборону для Європейського суду на прийняття будь-яких скарг від російських компаній і фізичних осіб, які зазнали санкцій. Це матиме тяжкі наслідки, у тому числі для європейської демократії ".

"Санкції мають зворотний ефект: вони завдають шкоди міжнародним акціонерам і пайовикам, вони шкодять партнерам, які виробляють технологічне обладнання, банкам та інвестиційним фондам, які не зможуть робити інвестиції в розвиток виробництва в Росії. Всі вони зіткнуться з тяжкими наслідками" - додав Сечін.

Придбання ТНК-BP залишило "Роснефть" з величезними боргами, нагадує Армітедж, відзначаючи величезну ціну, заплачену за цю енергетичну "угоду століття". "Враховуючи падіння цін на нафту і санкції проти компанії, деякі інвестори стурбовані тим, чи зможе вона дозволити собі виплати, причому існують припущення, що" Роснефть ", можливо, буде намагатися змінити умови угоди і навіть оголосить дефолт", - йдеться в статті.

Але Сечин заявив: "Я не вважаю, що існує якась необхідність переглядати договір. Ми не відступаємо від графіка виплат".

Читайте також: Україна ввела санкції проти 160 російських компаній, - міністр

Вчора компанія внесла черговий внесок у розмірі 7 млрд доларів. Сечін заявив, що решта виплат також будуть зроблені, додавши: "Наш оптимізм базується на реальних економічних показниках компанії. Торік дохід компанії склав 146 млрд доларів".

На питання про те, чи розглядає він нові угоди, такі як поглинання "Лукойлу", Сечин засміявся і сказав: "А причому тут" Лукойл "? У часи кризи завжди є хороша можливість для злиттів і поглинань, але ми не дивимося в сторону" Лукойлу ".

Сечин також спростував домисли про те, що "Роснефть" ставить перед собою мету консолідувати нафтовий сектор в цілому: "Це неможливо, такі варіанти ніколи не будуть розглядатися. Російська нафтова і газова промисловість є частиною світового нафтового і газового сектора, іноземним інвесторам належать приблизно 25 % від неї. І я хотів би підкреслити, що "Роснефть" не отримала свої активи шляхом приватизації, а придбала їх на ринковій основі - заплатила за них ".