Війна
16 лютого 2015
Іноземні ЗМІ: чи спровокує Дебальцеве відновлення боїв?
У понеділок, 16 лютого, іноземні видання аналізують ситуацію навколо Дебальцевого та пишуть про хитке перемир'я на Сході
news-image

Хитке перемир'я на сході України, здається, триває - за винятком Дебальцевого, Райгородки і Луганська, пише Є | Єдність.інфо із посиланням на  Financial Times.

Незалежного підтвердження порушення перемир'я не було, пише газета. Але оскільки сепаратисти раніше заявили, що залишають за собою право атакувати Дебальцеве, де, за їх словами, в оточенні перебувають тисячі українських солдат, стає незрозумілим, чи буде цей мир тривалим.

"Через кілька днів після підписання перемир'я у Мінську... прем'єр-міністр самопроголошеної "Донецької народної республіки" заявив, що угода не стосувалася Дебальцевого", - пише газета
"Протистояння у Дебальцевому, де протягом останніх днів велися запеклі бої, здається, переростає у точку спотикання, яка може спровокувати відновлення боїв," - вважають автори.

Навіть якщо припинення вогню триватиме, російський президент Володимир Путін вийде із ситуації переможцем, пише Єн Біррел, коментуючи події в Україні для британської газети Independent.

"Лише одну людину слід звинувачувати у цій непотрібній трагедії, що розірвала країну на шматки і занурила континент у, можливо, найнебезпечніший момент з часів завершення Другої світової війни. Це підступний російський президент, який править власною країною, як бос мафії, - пише газета. - Він постійно брехав щодо розпалювання війни у сусідній державі".
Читайте також: У ДНР і ЛНР вигадали нові вимоги "перемир'я"

На думку автора, станеться диво, якщо перемир'я протриває місяць, не кажучи вже про термін до кінця наступного року, коли Україна має знову отримати контроль над власними кордонами.

"Треба сподіватися на це. Якщо перемир'я буде зірвано, США, схоже, має намір озброювати застарілі збройні сили України, тим самим потенційно розв'язуючи війну чужими руками між двома колишніми противниками у Холодній війні", - зазначає автор статті.
"Якщо угоду буде дотримано, Путін, який спровокував війну, вийде з цього безсумнівним переможцем. Адже це означатиме, що йому вдалося анексувати Крим і перетворити так звані "народні республіки" на буферні зони на європейському напрямку, за аналогією осколкових держав відтятих у Грузії і Молдови", - пише він.

Пан Біррел вважає, що Захід зайняв "бездіяльну" позицію засновану на помірних санкціях:

"Це ще раз показало, що замирення деспота-експансіоніста не працює".
"Незважаючи на те, буде триматися перемир'я, чи ні, криза спровокована агресією Володимира Жахливого ще далека від завершення," – підсумовує автор.

Втомлені українські військові мріють про мир у гарячій точці під назвою Дебальцеве, пише Деніел Маклахлін для Irish Times.

Автор спілкується з українськими солдатами, які несуть службу на блокпосту поблизу міста.

"Українські солдати припиняють грати у футбол, щоб пропустити іще одну військову вантажівку, яка трясеться по канавах виритих танковими гусенями", - розповідає він.

Через 12 годин після початку перемир'я ключове місто і залізничний вузол Дебальцеве залишається небезпечною територією, пише автор.

"Тут тихіше, ніж було, проте вони все одно стріляють", - цитує пан Маклахлін українського солдата родом з Кіровограда.
"Тут у Дебальцевому, у нас десятки поранених. Ми не можемо їх вивезти," - каже 31-річний Віталій.

У Артемівську, що за 45 км від Дебальцевого, вулиці рясніють військовим транспортом і швидкими, пише автор.

У міському госпіталі Ілля зі Львова скептично ставиться до перемир'я:

"Я вже бачив перемир'я, - цитує його журналіст. - І кожного разу мені доводилося ховати друзів".