Політика
19 лютого 2015
Якщо Росія накладе вето на введення в Україну миротворців, то підтвердить участь в конфлікті
Розгублена реакція російського МЗС тільки підтверджує, що ініціатива РНБО України з миротворцям застала їх зненацька
news-image

Якщо Росія накладе вето на введення в Україну миротворців, то підтвердить участь в конфлікті, вважає політолог Тарас Березовець.

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на слова екперта в особистому Фейсбуку.

"Враховуючи заяви Порошенка і Клімкіна про те, що росіяни не можуть бути допущені в Україну у складі "блакитних касок", стає зрозумілою вся комбінація. Якщо Росія заветує це рішення в Радбезі ООН (а вона його обов'язково заветує), тим самим вона підтвердить (вже юридично), що є стороною конфлікту", - пише Березовець.

Україна піде за стандартною процедурою: подача заявки в РБ ООН - вето РФ.

"До слова, розгублена реакція російського МЗС тільки підтверджує, що ініціатива РНБО України з миротворцям застала їх зненацька. Запасний варіант - звернення в ОБСЄ. Вони теж можуть видати миротворчий мандат. Найкраще - під егідою ЄС. У такому випадку поява європейського контингенту здатне зробити головне. Припинити вогонь по всій лінії зіткнень і зберегти багато українських життя по обидві сторони", - додає він.

Нагадаємо, що президент Петро Порошенко заявив, що Росія не може брати участь в миротворчій місії в Україні.

Нагадаємо, що питання про запрошення миротворців в Україну було прийнято вчора на засіданні РНБО після виходу українських військ з-під Дебальцевого. В Росії таку заяву засудили, аргументуючи тим, що це зриває мінські домовленості. Натомість, від сепаратистів надійшли суперечні повідомлення щодо цього питання.