Суспільство
2 березня 2015
У Раді склали розцінки за відкуп від мобілізації
У Раді з'явився законопроект, що дозволяє ухилення від мобілізації на рік при внесенні мобілізаційного внеску, автором ініціативи є народний депутат і колишній комбат "Донбасу" Семен Семенченко.
news-image

Як вказується в пояснювальній записці до законопроекту № 2251, сума розраховується на підставі спецформули, що враховує вік, дохід і навіть місце проживання. Так, за задумом, мешканці мегаполісів повинні платити менше, ніж селяни, передає Є | Єдність.інфо із посиланням на Обозреватель.

Наприклад, 24-річний житель Києва з доходом близько 5 тис. грн заплатить за рік відстрочки 54 тис. 627 грн, а внесок 35-річного мешканця села, що має дохід в 1,2 тис. грн, складе аж 44 тис. 396 грн.

За словами автора законопроекту Семена Семенченка, на початку лютого документ пройшов слухання, в ньому враховані побажання Міноборони. І текст, який внесений "під купол", буде доопрацьований: в ньому з'явиться принцип соціальної справедливості (на передовій буде служити тільки той, хто захоче, невмотивованих відправлять у допоміжні частини). Також буде введена висока оплата - в 20 тис. грн для тих, хто ризикує найбільше.

Читайте також: В Раду внесено законопроект, що дозволяє відкупитися від мобілізації

Проте військові сприйняли ідею в багнети . Так, в. о. комбата батальйону "Айдар" Євген Пташник вважає законопроект абсурдним.

"Мене новина приголомшила. Це говорить про "високу" моральність деяких депутатів - з такими темпами можна узаконити і кримінальні злочини за гроші, і проституцію", - сказав  Пташник.

А експерт Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Ігор Козій вважає законопроект легалізацією мажорів у суспільстві.

"Це означає, що ті, у кого немає грошей, охоронятимуть тих, у кого гроші є. Це ненормально, навряд чи така практика є в інших країнах. Тим більше що цими грошима бюджет все одно не наповнити".