Події
1 жовтня 2020
Приготування найбільшої вегетаріанської шаурми в Україні. Пряма трансляція
Кореспондент Єдності знаходиться на місці подій та проводить пряму трансляцію.
news-image
У Всесвітній день вегетаріанства команда Екологічної Альтернативи приготує найбільшу веганську шаурму з фалафелем в Україні – понад 20 метрів! Допоможуть їм у цьому кухарі веганської мережі “Green13”. Таким чином організатори акції хочуть привернути увагу до того, що зменшення споживання м’яса зберігає життя тварин і наше довкілля.
 
 
Готують веганську шаурму біля пам'ятника Григорію Сковороді на Подолі. Організатори закликають всіх присутніх, хто має  маску, приєднуватись до приготування. Дівчата роздають одноразові перчатки, фартухи, шапочки. 

Організатори наголошують, що такі способи життя як вегетаріанство і веганство мають багато екологічних переваг, зокрема:
 
1. ​Відмова від м’яса зменшує кількість парникових газів
Промислове тваринництво є однією з причин змін клімату: воно продукує від
18% (власне побічні продукти життєдіяльності тварин)
до 51% (уся індустрія, включаючи процеси переробки туш, транспортування) світових викидів парникових газів.
Для порівняння: увесь транспорт разом (дорожній, залізничний, повітряний та морський) виробляє 13% парникових газів.
Відходи тваринництва та масштабне застосування добрив для вирощування кормів призводить до значних викидів в атмосферу закису азоту (N2O) – парникового газу, що у багато разів шкідливіший за СО2. Серед викидів у повітря – також аміак та інші токсичні речовини.
Викиди метану від великої рогатої худоби становлять близько 90 млн тон за рік, або майже 16% річних світових викидів цього парникового газу.
 
 
2. Відмова від м’яса береже ліси
Для потреб промислового тваринництва вирубують до 8094 м² тропічних лісів щосекунди; тваринництво відповідальне за 91% знищеної Амазонії. Для порівняння: зараз площа знищених лісів для вироблення пальмової олії становить 105 млрд м², для тваринництва – 550 млрд м². Через вирубку лісів 110 видів тварин і комах вимирають щодня.
 
 
3.​Відмова від м’яса береже воду
За деякими даними, м’ясо-молочна індустрія використовує 1/4 всієї прісної води планети . Для порівняння: на виготовлення 1 гамбургера потрібно 3000 л води, стільки ж потрібно одній людині для щоденного приймання душу протягом 2 місяців; на виробництво 1 кг курятини йде до 4300 літрів води, 1 кг свинини – до 6000 літрів води, 1 кг яловичини – до 15500 літрів води, виробництво одного кілограма соєвих бобів потребує всього 2145 літрів води.
 
 
4.​Відмова від м’яса береже довкілля від забруднення
За даними Environmental Protection Agency, відходи з ферми на 2500 корів дорівнюють відходам з міста, яке населяє 411 000 людей. Тварини, яких вирощують на забій, кожну хвилину виділяють 3 мільйони кілограмів екскрементів. Відходи промислових ферм – гній, послід, сеча – потрапляють у підземні та поверхневі води, забруднюючи їх, на цьому наголошують науковці Інституту агроекології і природокористування НААН України. Послід також забруднює ґрунти і води патогенами та бактеріями, стійкими до антибіотиків, стверджує CIWF.
 
 
5.​Відмова від м’яса береже океани
80.4 млн тонн риби виловлюється з океанів щороку. 40% з них – це риби і тварини, які потрапили у сіті випадково, їх не використовують в індустрії і просто знищують. 
Розстеляють лаваші на довгих столах. Саме довжиною 20 метрів сьогодні буде шаурма.
Розпочався процес приготуваня до якого приєдналось багато охочих. Карантинні заходи підтримуються. Лаваш, капуста, огірки солоні, майонез, замінник м'яса (нут) - інгрідієнти вегетаріанської шаурми.
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Є вода, щоб попити. Все гарно організовано.
 
Отже, сьогодні поставили рекорд - приготували вегетаріанську шаурму довжиною 27 метрів. Скуштувати її можна безкоштовно. Організатори запрошують всіх охочих.