Суспільство
5 лютого 2021
Верховна Рада законодавчо врегулювала дистанційну роботу
Парламентарі прийняли Закон щодо удосконалення правового регулювання дистанційної роботи
news-image

Законопроектом пропонується внесення змін до Кодексу законів про працю України, Закону України «Про охорону праці».
Документ, зокрема, запроваджує два самостійних види роботи – “дистанційну” та “надомну”.

Також, відтепер роботодавці можуть ознайомити нового працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором тощо, шляхом обміну електронними документами.

Крім того, працівникам надається можливість поєднувати дистанційну роботу з виконанням роботи в звичайному режимі на робочому місці.

За письмовим погодженням між роботодавцем і працівником, для останнього може встановлюватися гнучкий режим робочого часу, що передбачає, що працівник самостійно може регулювати час початку, закінчення роботи та тривалість робочого часу упродовж робочого дня.

Гнучкий режим робочого часу передбачає:
- фіксований час, протягом якого працівник обов’язково повинен бути присутнім на робочому місці та виконувати свої посадові обов’язки; при цьому може передбачатися поділ робочого дня на частини;
- змінний час, протягом якого працівник на власний розсуд визначає періоди роботи в межах встановленої норми тривалості робочого часу;
- час перерви для відпочинку і харчування.

Працівник, що працює дистанційно, у разі використання власних інструментів, відтепер має право на компенсацію.

Варто зазначити, що, відповідно до прийнятого закону, працівнику, який виконує дистанційну роботу, гарантується період вільного часу для відпочинку, під час якого “працівник може переривати будь-який інформаційно-телекомунікаційний зв’язок з власником або уповноваженим ним органом, і це не вважається порушенням умов трудового договору або трудової дисципліни”.

Період вільного часу для відпочинку визначається у трудовому договорі про дистанційну роботу.

Ситуація з дистанційкою в Україні

Згідно до відкритих данни, минулоріч, на тлі запроваджених обмежувальних заходів для запобігання поширення коронавірусної хвороби, українці стали активніше цікавитися дистанційною роботою. Зокрема, вакансій для віддаленої роботи на ринку праці станом на жовтень 22 року побільшало на 22%.

Так, частіше за інших роботу шукають молоді люди на старті кар'єри. На одну віддалену вакансію, яких у третьому кварталі 2020 року було 1,8 тис, відгукується в середньому 21 пошукач. Середній рівень доходу – 12 500 грн.

Читайте також: Які професії мали найбільший попит у 2020 році: статистика LinkedIn

Також цікаво: У Великій Британії чоловік освідчився жінці за допомогою робота, який доставляє людям продукти під час локдауну

Раніше Зеленський анонсував заходи для підтримки бізнесу: 8 тисяч для ФОПів і податкові канікули.

Читайте також:4-денний робочий тиждень тестуватимуть в Іспанії впродовж трьох років