Світ
23 лютого 2021
«Доведеться з нуля починати навчання» - Україна вводить санкції проти російських вузів в Криму
Президент України вніс «Севастопольський національний технічний університет» в санкційні списки
news-image

Це передбачає блокування активів, заборону на виведення капіталів і інші обмеження. Ректор «Севгі» Володимир Нечаєв заявив, що включення університету до списку санкцій є «визнанням значущості вузу і його досягнень в науковій сфері».

За словами Володимира Нечаєва, вуз, який він очолює, нібито «не реалізує антиукраїнську політику», а санкції, ініційовані офіційним Києвом, тільки «допоможуть вузу зміцнити свої позиції». «Севастопольський національний технічний університет» був створений в Севастополі Росією після початку анексії Криму шляхом злиття семи освітніх установ. Раніше президент України вніс до списку санкцій «Кримський федеральний університет», який теж був створений після анексії півострова. Його діяльність Україна теж вважає незаконною.

Член правління «Схід-SOS» Олександра Дворецька , яка раніше працювала координатором Офісу по розробці гуманітарної політики України, висловила думку, що таким чином офіційний Київ намагається протидіяти російській політиці щодо легалізації анексії Криму.

Я не знаю точних підстав для такого рішення: це можуть бути якісь активи, які могли б бути легалізовані через університет, або ж їх намагалися приховати, це може бути наукова діяльність і так далі. В цілому, щодо навчальних закладів, які знаходяться на тимчасово окупованій території, можу сказати ось що: Російська Федерація намагається легалізувати себе в Криму і говорить, що окупація насправді ніякий не злочин, що все нормально. У тому числі вона показує це через культурне життя, наукове життя, освітній простір, використовуючи їх для відбілювання своїх злочинів. Звичайно, уявлення людей з севастопольського університету або кримського університету з припискою «Російська Федерація» інтегрує Крим в російський наратив і в російський інформаційний простір в світовому науковому співтоваристві.

Таким чином, зазначає Олександра Дворецька, українська списку санкцій політика щодо навчальних закладів в Криму може носити політико-дипломатичний характер, тобто бути спрямованою на невизнання російської анексії в світі.

Уже саме уявлення наукової роботи, проведеної в тимчасово окупованому Севастополі, як наукової роботи Російської Федерації, ставить під сумнів територіальну цілісність України. Відповідно, Україна може застосовувати санкції, захищаючи свій інформаційний простір. Нехай в університеті кажуть, що санкції нічого не змінюють - насправді вони роблять помітний вплив. Загальна ідея санкцій політики - робити всіх, хто так чи інакше причетний до тимчасової окупації або її легітимації, токсичними, щоб з ними було не можна співпрацювати.
Звичайно, ви можете вчитися в цьому університеті, викладати і робити вигляд що вас це не стосується, але проблеми виникнуть, коли ви захочете поїхати за програмою обміну або взяти участь в науковій конференції, зареєструвати якесь відкриття чи наукове досягнення і так далі.

Керівниця освітнього спрямування Української Гельсінської спілки з прав людини Валентина Потапова стверджує, що багато випускників «КФУ» і «Севгі» вже зараз шукають на материковій Україні способи легалізувати свою російське освіту, отриману на окупованій території.

Валентина Потапова підкреслює, що після отримання російської освіти в Криму випускники повинні пройти процес по отриманню українського диплома.

Вони повинні розуміти, що після Криму їм доведеться з нуля починати навчання в іншому ВНЗ, або звернутися в Україну і пройти весь шлях щодо отримання українського диплома на основі виданого в Криму. Очевидно, це втрата часу. Ті, хто сьогодні звертається до нас, кажуть: ми не знали і не розуміли, що це дійсно працює і що це дійсно так. Мовляв, якби вони знали, то, природно, вибирали б або вузи України, або вузи Російської Федерації поза Кримом, або європейські університети. Тобто для багатьох випускників через п'ять років наслідки санкцій виявилися несподіванкою ... З іншого боку, розширення подібних обмежень, на мій погляд, це такий холодний душ і спроба протверезити громадян України, які очолили практично всі освітні установи в Криму.

Читайте також: Сергій Руденко: «Bellingcat от-от має опублікувати своє розслідування про «вагнерівців» і те, хто ж «злив» цю спецоперацію в оточенні Зеленського»

Зазначимо, «Слуги» можуть залишити українців без Google і Facebook - Володимир Горковенко

Читайте також:У МОН хочуть зробити християнську етику обов'язковою в школі