Події
9 травня 2021
9 травня в Києві. Ексклюзивні кадри
9 травня в Україні відзначають День перемоги над нацизмом
news-image

Основні заходи 9 травня у Києві відбувалися традиційно в Парку Вічної слави. З самого ранку народні депутати, чиновники, кияни й усі, хто визнає 9 травня днем, коли варто відзначати завершення Другої світової війни в Європі, несуть квіти до пам’ятника на могилі Невідомого солдата.

Кореспонент Єдності перебував на місці подій та проводив пряму трансляцію.

На Алею Слави приходили організовані групи людей від громадських організацій та партій, а також просто люди з квітами. 

Деякі люди приходили з портретами своїх родичів, які були учасниками Другої Світової війни.

Уся територія навколо Парку Слави була оточена правоохоронцями. Проїзд перекритий від метро «Арсенальна» до Києво-Печерської лаври. Наряди поліції стояли через кожні 100 метрів. Також чергували вибухотехніки та медики.

Лунають радянські пісні щодо тих подій, зокрема "День победы", "Катюша" та інші.

За результатами опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічної служби Центру Разумкова, 41% опитаних вважають, що в Україні необхідно відзначати дві дати: День пам'яті та примирення (8 травня) і День перемоги над нацизмом (9 травня). Натомість 31% українців вважають, що потрібно святкувати лише 9 травня.

Ще приблизно 9% підтримали ідею вшановувати тільки День пам'яті та примирення 8 травня, 10% байдуже, коли відзначати. Водночас у західних регіонах найактивніше підтримали лише 8 травня (22%), натомість у південних і східних регіонах більшість виступили тільки за 9 травня (48% та 42% відповідно).

Загалом поліція доповіла, що цей день пройшов без серйозних порушень. Чи не найбільшу увагу ЗМІ привернув інцидент із "зігуванням". Правоохоронці затримали 16-річного юнака, який привітався як нацисти біля Парку Вічної Слави у той момент коли там були прихильники комуністів.

Правоохоронці склали адмінпротокол за дрібне хуліганство.

Читайте також: Тетяна Микитенко: «У 80-х в Києві ми приходили з татом в магазин, він говорив «Дайте цукор», а йому відповідали «Надо говорить сахар»»

Директора лікарні, у якій померли двоє пацієнтів на апаратах ШВЛ, звільнили

МВФ поліпшив прогноз для світової економіки та для України