Першою людиною, якій пересадять голову, може стати росіянин
Італійський нейрохірург готовий найближчим часом провести операцію.
news-image

Першим пацієнтом, якому зроблять операцію з пересадки голови, може стати російський доброволець Валерій Спірідонов. Про це повідомляє Є | Єдність.інфо з посиланням на російські ЗМІ.

30-річний програміст з Володимира (РФ), який страждає смертельною формою м'язової атрофії, вирішив звернутися за допомогою до італійського лікаря Серджіо Канаверо. Відомий нейрохірург вже зараз готовий проводити подібні операції. За словами медика, це стане справжнім проривом у лікуванні смертельних захворювань.

Житель Володимира Валерій Спірідонов заявив, що готовий стати першим пацієнтом італійського нейрохірурга Серджіо Канаверо і зробити собі операцію з трансплантації голови. Він з дитинства страждає на невиліковну хворобу Верднига-Хоффмана, яка характеризується дегенеративними змінами нейронів передніх рогів спинного мозку. Лікування даного захворювання в даний час не існує, а хворі найчастіше помирають, не доживши до двох років.

В інтерв'ю британському виданню Daily Mail 30-річний житель Володимира розповів, що вже готується до операції, яка може відбутися в наступному році.

Моє рішення остаточне, і я не планую його міняти, - розповідає Валерій, - Чи боюся я? Звісно так. Проте, адже це не тільки дуже страшно, але ще й шалено цікаво! Але всі повинні розуміти, що у мене практично немає вибору. Мій стан погіршується кожен рік, і якщо я це не спробую, то незабаром мене чекає сумна доля.

Валерій ще не зустрічався з доктором Канаверо, проте вони спілкуються по скайпу. Італійський фахівець заявив, що отримав безліч заявок на проведення операції, проте, на його думку, першим пацієнтом повинна стати саме людина, що страждає хворобою Верднига-Хоффмана. 

... Я прочитав безліч наукових статей по цій темі (трансплантації - прим. ред.). Я усвідомлюю всі ризики подібної операції. Їх безліч. Ми не можемо зараз навіть уявити, що станеться, якщо щось раптом піде не так, але я боюся, що мені не вистачить часу, для того, щоб дочекатися, коли цю операцію зроблять кому-небудь ще, - каже Валерій.

Методика і критика

 Про можливість «пришити» голову живій людині Серджіо Канаверо в червні 2013 року розповів популярному італійському журналу Oggi. Вчений, нейрохірург зі світовим ім'ям, який зумів в 2008 році повернути людину буквально «з того світу», визначив область своїх наукових інтересів в нейрохірургії як «трансплантація голови від неживої людини з непошкодженою головною коробкою живому, чия нервово або нейром'язова система виявилася паралізована або пошкоджена».

Сама можливість об'єднати дві різні секції спинного мозку, причому з різних організмів, виводить медицину на абсолютно новий щабель, коли всі фантастичні вигадки і казки про живу воду можуть перейти з області чуда в реальне життя, пише Surgical Neurology International про розробку Серджіо Канаверо.

Директор Інституту нейрохірургії міланського «Університету Святого серця» Джуліо Майро вважає, що говорити про пересадку голови можна буде тільки через кілька десятків років, так як технічна сторона питання практично не вивчена. Але сам Канаверо запевняє, що майже завершив підготовку практичної бази для свого відкриття.

Італійський нейрохірург заявив, що вже в самий найближчий час проведення операції з пересадки людської голови стане справою абсолютно звичайною.

Якщо проводити трансплантацію під глибокою гіпотермією (15 ° С), щоб не пошкодити саму структуру мозку, і спробувати розробити методику введення речовин, які сприяють регенерації після умовно званого «зв'язування» нервових закінчень, то хірургічному ножу стане підвладне те, чим зазвичай займається Небесна канцелярія, - цитує нейрохірурга Серджіо видання Oggi.

В Італії питання посмертної трансплантації обговорюється дуже давно. Прихильники вилучення органів у померлих давно довели принципове значення подібних випробувань для науки, проте етичні дебати не припиняються донині. Справа в тому, що католицька церква виступає противником препарування людського трупа - вважається, що після Другого пришестя люди повернуться в свої тіла. Однак ця теорія не знаходить підтримки у сучасного Ватикану.

Читайте також:Американці розробили альтернативу знеболюючим препаратам